2015. augusztus 3., hétfő

Eltévedt magyar turisták a Tátrában

Augusztus 2-án este négy magyar turista kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, akik elmondásuk szerint eltévedtek. Eredeti tervük az volt, hogy átkelnek a Téry-horhoson (Baranie sedlo), ehelyett a Stolarczyk-hágóba (Stolarczykovo sedlo) mentek fel, és azon keresztül a Fekete-Jávor-völgybe (Čierna Javorová dolina) jutottak. Mivel nem volt náluk világító eszköz, és az élelmük és a vizük is elfogyott, ezért a Hegyi Mentőszolgálat segítségét kérték. A hegyimentők elkérték a GPS koordinátáikat, és még az éjszaka folyamán beazonosították a tartózkodási helyüket, és elindultak a mentésükre. Hétfőn a hegyimentők a hajnali órákban érték el azt a helyet, ahol a magyar turisták a GPS koordináták alapján tartózkodtak, a helyszínen azonban senkit sem találtak. Ezután SMS-en keresztül kapcsolatba léptek az érintettekkel, akik jelezték, hogy már nincs szükségük segítségre. A hegyimentők átfésülték a völgyet, de anélkül tértek vissza Ótátrafüredre, hogy találkoztak vagy látták volna a bejelentőket.

Forrás: http://www.hzs.sk; Fotó: fotky.sme.sk

2 megjegyzés:

  1. Nagyon fontos a térképészeti teljes mértékű felkészülés! A túraútvonal - a zsebünkben lévő térkép mellett a fejünkben is ott legyen, variációkkal együtt! A térképen lévő túraidőkhöz általában célszerű mintegy 20 %-ot hozzáadni, mert a megadott, leírt idők általában nagyon "sportosak"!

    VálaszTörlés
  2. nem szokásom ítélkezni, de a menetidő elkalkulálása, az út nem ismerete, eltévedés, étel kevés, ital kevés, lámpa hiánya, hegyimentők indokalatlan foglalkoztatása olyan irdatlan bakiparádé, ami alapján azt mondanám hogy nulla keresnivalójuk van ezeknek az úgynevezett turistáknak még egy középhegységben is.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...