2014. augusztus 11., hétfő

A Tátrai Nemzeti Park

Fotó: www.eart.imagico.de
Szlovákia nem csak történelmi, de természeti értékekben is gazdag ország. Az ország területének több mint 40 %-át erdők borítják, melyek számos védett és ritka növény- és állatfajnak adnak otthont. Ezek védelme érdekében hozták létra az országban a különböző fokú védettséget élvező védett területeket, nemzeti parkokat. Ezek közül az egyik, talán a legismertebb a Tátrai Nemzeti Park. A Magas-Tátra 1949-ben kapta meg a nemzeti park szintű védettséget, ezzel az első nemzeti park lett Szlovákia területén. A hegység Közép-Szlovákia északi határán, a történelmi Árva, Liptó és Szepes régiók területén fekszik. A nemzeti park területe 73.800 hektár, és további 30.703 hektár tartozik a védett zónához. Érdekesség, hogy a Liptói-Tátra, mellyel földrajzi egységet képez, csak 1987-ben vált a nemzeti park részévé. Arról már nem is beszélve, hogy a hegység átnyúlik a szomszédos Lengyelországba, ahol a Tátra területe szintén nemzeti park szintű védettséget élvez.

A másik, a Tátrához kapcsolódó érdekesség, hogy itt található Szlovákia területileg második legnagyobb városa, Tátraváros, itt azonban nem kell toronyházaktól és nagy lakótelepektől tartani, mert ezt a várost 14 korábbi település összevonásával hozták létre. A nemzeti park területén egyébként 19 település található. 1993-ban a védett területet az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánította.
Ha a Tátrai Nemzeti Parkról beszélünk, nem feledkezhetünk meg a kitűnő túrázási lehetőségekről, mivel területének nagy része a sziklarégióban helyezkedik el. Domborzata tagolt, annak ellenére, hogy magashegyi területe, a hegység csúcsai az 1200 km hosszú Kárpátok legmagasabb hegycsúcsai közé tartoznak. A csúcsrégiót a 2655 méter magas Gerlachfalvi-csúcs uralja, de mögötte további 10 csúcsának magassága haladja meg a 2600 métert.
Fotó: www.eart.imagico.de
A Magas-Tátra kialakulásának folyamata a paleozoikum (karbon) korban, mintegy 300 millió évvel ezelőtt kezdődött. E hosszú idő alatt elég viharos geológiai fejlődésen ment keresztül, amely a dinoszauruszok kihalásán keresztül (ennek nyomait a Csendes-völgyben találták meg) az utolsó jégkorszakig tartott, amely mintegy 8000 évvel ezelőtt fejeződött be. Ennek nyomai ma is láthatók a tipikus, U alakú tátrai völgyek, a gleccsertavak, valamint a hegység lábainál felhalmozott morénák formájában.
A nemzeti park életéhez hozzá tartoznak a hegység vizei, akár vízesések, akár gyönyörű tavak, akár csörgedező patakok formájában, továbbá a gyönyörű virágok és növények, beleértve ebbe az alpesi flóra szimbólumának számító havasi gyopárt, valamint a szebbnél-szebb tárnicsokat. Úgyszintén fontos része a hegységnek az állatvilág, melynek legismertebb képviselői a füttyögő tátrai mormoták, a sziklarégióban legelésző tátrai zergék, a magasan felettünk repülő kőszáli sas, és az embereket messze elkerülő barnamedve.
A nemzet parkba érkező turisták kitűnően jelzett turistautakon fedezhetik fel a természet rejtett zugait, melyből erőt meríthetnek, és élvezhetik annak szépségét. Gyönyörködhetnek a meredek sziklafalakban, sétálhatnak a zöldellő völgyekben, vagy lemehetnek a föld alá a hegység egyetlen látogatható barlangjában, a Bélai-cseppkőbarlangban. A Tátrai Nemzeti Park számos csodát kínál, amelyet nem csak a helyiek, de az egyre nagyobb számban érkező külföldi látogatók is felfedezhetnek magunknak egy-egy szép kirándulás keretében. Olyan érték ez, melyet minden látogatónak vigyázni és védeni is kell egyidőben.

6 megjegyzés:

 1. "A Magas-Tátra 19489-ben kapta meg a nemzeti park szintű védettséget, ezzel az első nemzeti park lett Szlovákia területén. "

  Az évszám egy kicsit el van írva, vagy időutazók alapították a parkot.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zoltán!
   Köszönöm az észrevételt, máris javítom a hibát! :-)

   Törlés
 2. Zoltán, köszönjük a jóindulatú, építő jellegű észrevételedet. Ha te nem írsz, senki sem vette volna észre ezt a nagyon aljas, félrevezető, megtévesztő hibát.
  Árpi, te pedig szórj hamut a fejedre! :)

  VálaszTörlés
 3. Köszönjük Emese (Tóth Zoltán), hogy megoldottad ezt az óriási időzavart :-) Az oldal rendszeres olvasói és a Tátra ismerői nyilván teljesen kétségbe estek, hogy "most akkor hogy is van ez"?
  Az előttem szólót ismételve, ide inkább építő jellegű hozzászólásukat várunk.
  Szűcs Zoltán

  VálaszTörlés
 4. Mesto Vysoké Tatry sa rozprestiera na ploche 360 km2 a svojou rozlohou patrí medzi najväčšie mestá v Slovenskej republike. Pokrýva podstatnú časť rovnomenného pohoria a tvorí ho 15 častí mesta, pôvodne samostatných osád, ktoré boli postupne integrované do jedného územného celku...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Magas-Tátra városa területe 360 ​​km2, és területe a Szlovák Köztársaság egyik legnagyobb városa. Az azonos nevű hegység jelentős részét fedi le, és 15 városrészből, eredetileg különálló településekből áll, amelyek fokozatosan egy területi egységbe integrálódtak.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...