2013. március 11., hétfő

”Nem semmi” eltévedés a Magas-Tátrában


2013. március 5-én, szerdán este egy szlovák páros kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét. Elmondásuk alapján a Kis-Tarpataki-völgyben tartózkodnak, a turistaútvonalon kívül, a törpefenyő zónában, a patak közelében. Miután a jelzett helyen az adott paraméterek alapján nem sikerült őket megtalálni, a hegyimentők visszahívták a mobiltelefonjukat, amelyről azonban lengyel nyelvű operátor jelentkezett be. Emiatt a hegyimentők kételkedni kezdtek benne, hogy a páros valóban a Kis-Tarpataki-völgyben tartózkodik.

A turisták eredetileg azt tervezték, hogy a Nagy-Tarpataki-völgyből a Vörös-torony-hágón keresztül átkelnek a Kis-Tarpataki-völgybe.
Ezután a hegyimentők az illetékes belügyi szervek segítségét kérték a bejelentők mobiltelefonjának lokalizálásához, ez azonban nem vezetett eredményre. Közben az eltévedt turistáknak véletlenül sikerült megtalálniuk a Karám-réten (Poľana pod Vysokou, ami a Poduplaszki-völgyben, a Tátra északi oldalán van – a szerk.) álló esőkunyhót, ahonnan be tudták jelenteni pontos helyzetüket. Ezután két hegyimentő motoros szánnal indult a segítségükre, mellyel Lysza Polanára, majd onnan mentőautóval Ótátrafüredre szállították őket. A mentési művelet a késő éjszakai órákban ért véget.
Forrás és fotó: http://www.hzs.sk

3 megjegyzés:

 1. Ezek aztán tudnak eltévedni!
  Guszti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát ahhoz bizony tudomány kell, hogy a Vörös-torony-hágó helyett a Rovátkán menjenek át. Ha egyáltalán ott mentek...

   Törlés
  2. Ők melyik kategóriába sorolhatók,a bátor vagy a vakmerő?
   Így kell hegyet mászni,nem pedig ismerni mindennek a nevét,meg megtervezni a túrát... ?
   Egy a lényeg hogy életben kell maradni lehetőleg! :)

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...