2013. január 24., csütörtök

Tarajka – Kő-pataki-tó


Tarajka (1284 m) – végig a piros jelzésen Rainer-rét elágazás (1304 m, 0:15 ó) – Óriás-vízesés (1340 m, 0:20 ó) – Zamkovszky-menedékház (1475 m, 0:30 ó) – Lomnici-kilátó (1525 m) – Kő-pataki-tó (1751 m, 1:10 ó). Összesen 2:15 óra, vissza ugyanezen az úton 1:55 óra. Teljes menetidő 4:10 óra.

A Tarajkáról induló, piros jelzésű Felső turistaúton (Tatranská magistrála) indulunk észak felé. Széles, hullámzó úton jutunk el a Rainer-rét feletti elágazásig.

A Rainer-kunyhó közelében megyünk át a Nagy-Tar-patak hídján, majd egy hosszú szerpentinen az Óriás-vízesés vashídjához érkezünk. A terep egyre nyitottabbá válik, és szép kilátást kínál a Poprádi-medence irányába. Az ösvény egy éles jobb kanyarral két részre osztott hosszú egyenesekben jut egyre magasabbra. Egy enyhe jobbkanyarban egy hatalmas szikla mellet haladunk el, innen főleg téli időszakban szép kilátás nyílik a Kis-Tarpataki-völgyre. 
Az ösvény ismét bevisz az erdőbe, ahol egy hosszú, elnyújtott bal kanyar, majd egy éles jobb kanyar után hamarosan megérkezünk a Zamkovszky-menedékházhoz vezető elágazáshoz. Itt élesen jobbra kanyarodunk a Lomnici-kilátó irányába. Hamarosan megérkezünk a kilátóponthoz, ahonnét visszatekintve szép kilátás nyílik a Nagy- és Kis-Tarpataki-völgyre. A Lomnici-gerinc déli végén található kilátó sziklái alatt az út balra kanyarodik, majd enyhén emelkedik a Lomnici-gerinc délkeleti lejtőjén. Később keresztezünk két meredek vályút, majd a Kő-pataki menedékház mellett elhaladva hamarosan megérkezik a Kő-pataki-tóhoz.

Az út nehézsége: könnyű, félnapos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Rainer-kunyhó (1320 m)
Ø  Óriás-vízesés (1340 m)
Ø  Zamkovszky-menedékház (1475m)
Ø  Lomnici-kilátó (1525 m) à Kilátás a Nagy- és Kis-Tarpataki-völgyre
Ø  Kő-pataki menedékház (1732 m)
Ø  Kő-pataki-tó (1761 m)
Az útvonal teljes hossza: 5,44 km.
Ebből emelkedő rész: 4,96 km. (91 %)
Ebből süllyedő rész: 0,48 km. (9 %)
Legmagasabb pont: Kő-pataki-tó (1751 m.)
Legalacsonyabb pont: Tarajka (1284 m.)
Szintkülönbség: 467 m.
Összes emelkedés: 505 m. (10,8 %-os meredekség)
Összes süllyedés: 38 m. (7,9 %-os meredekség)
Forrás, magassági profil és virtuális túra: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: panoramio.com

4 megjegyzés:

 1. Üdvözlöm! Látom, hogy a túra könnyűnek van minősítve. Mi kisbabával mennénk háti hordozóban, esetleg tudna segíteni abban, mennyire vannak "veszélyes" (csúszós, nagyon keskeny, meredek, köves részek) az úton? Köszönöm!

  VálaszTörlés
 2. Ha jó az idő, csúszós, nagyon keskeny, meredek részek nincsenek, viszont végig sziklás az út.
  Üdvözlettel: Nagy Árpád

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm szépen a gyors választ!

  VálaszTörlés
 4. Koszonom szepen a leirast, a hetvegen vegigjartuk, es felejthetetlen elmeny volt! Nekunk 7 orat tartott a tura, fenykepeztunk, videoztunk, csodaltuk a tajat. A vizesetol a toig szelarnyekban vezet az ut, igy ha huvosebb van, de sut a nap, erdemes nekivagni! Mindenkinek ajanlom!

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...