Hóréteg vizsgálat a Lomnici-csúcson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/01/25
Hirdetés

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) Lavinamegelőzési Központjának munkatársai január 23-án, szerdán a Lomnici-csúcson hóréteg-vizsgálatot végeztek. Ľubomír Klocok, a HZS munkatársa elmondta, hogy a hóréteg-vizsgálatra (más néven lavinaszondázásra) azért van szükség, hogy a vizsgálat eredményének ismeretében meg tudják állapítani a lavinaveszély mértékét, és pontos előrejelzést tudjanak készíteni.

„Kétfajta mérést végzünk. Egyik az ún. kalapácsos vizsgálat, amely az egyes hórétegek keménységét méri. Ezzel meg tudjuk határozni, hogy hol vannak azok a kritikus rétegek, amelyeken megindulhatnak a lavinák. A másik módszer az ún. kézi vizsgálat, amely segít meghatározni a különböző rétegek összetételét, megmutatja, milyen hórétegekből áll össze a hótakaró. Ezzel szintén tájékozódhatunk a veszély mértékéről” – mondta Klocok.
Tátralomnicon ilyen méréseket felváltva végeznek a Start átszállóállomás feletti Áfonyás nevű lejtőn, a Kő-pataki-tónál, a Lomnici-nyeregben és a Lomnici-csúcson, így a szakemberek a hegység teljes magassági profiljában meg tudják becsülni a lavinaveszély mértékét. Méréseket végeznek különösen akkor, ha változás áll be az időjárásban, változik a hőmérséklet, intenzív havazás esetén, de átlagosan legalább egyszer egy héten. A méréseket, amelyek átlagosan tovább tartanak, mint egy óra, mindig két ember végzi. A szerdai hóréteg-vizsgálatot kb. 2 méterrel a Lomnici-csúcs legmagasabb pontja alatt végezték.








Forrás és fotók: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés