2012. december 10., hétfő

Megkezdődött a 130. téli szezon a Tátrában


A hónap elején megérkezett tartós fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően december 8-án megkezdődött végre a 130. téli idény lesz a Magas-Tátra történetében. „A XIX. század végén még azt feltételezték, hogy a Magas-Tátrában télen olyan körülmények uralkodnak, amelyet a turisták nem élhetnek túl. Idősebb Szontagh Miklós volt az, aki saját kutatási eredményei alapján úgy döntött, hogy az 1882-es nyári szezon végén, 1882/1883 telén nyitva hagyja a vendégek előtt saját szanatóriumát” – mondta el Peter Chudý, a Magas-Tátra Turisztikai Egyesület vezetője.

Abban az időben a síelés még a szanatóriumi kezelés része volt. A tél folyamán is nyitva tartott szanatóriumában dr. Szontagh azt akarta bizonyítani, hogy a tátrai klíma és a környezet nem csak nyáron, de télen is pozitív hatással van az emberi szervezetre. A jubileumi, 130. téli turisztikai-, sí- és gyógyszezon eredetileg december 1-én kezdődött volna a Magas-Tátrában, de hóhiány miatt ezt el kellett halasztani.
A múltban a téli turisztika központja főleg Tátrafüred és Tátraszéplak voltak. A síelés, vagy ahogy régebben nevezték, a lécen történő mozgás már az első téli szezonban a kezelés része volt a Tátrában. Így aztán elmondhatjuk, hogy a Tátrában nem csak az első fürdőidénynek, de az első téli szezonnak is van évfordulója. Később Csorbató lépett a korábbi téli turistaközpontok helyébe, ahol 1943-ban építették fel a Magas-Tátra első sífelvonóját. Az elmúlt években Tátralomnicon jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, számos új felvonó és új pályák épültek. A következő években ismét Csorbató lehet a fejlesztés fő iránya, amely újfent a sífutás központja szeretne lenni. Ennek jegyében már az idei téli szezonban összesen 25 km, különböző hosszúságú körökből álló karbantartott pályával várják a sífutás kedvelőit. Az új pályákkal olyan minősítést szeretnének elnyerni, amely a tervezett nemzetközi sífutóversenyek megrendezéséhez szükséges.

2 megjegyzés:

  1. sziasztok! a Lomnici-csúcsra vezető lanovkák leszállóhelyei közelében lehet valahol szánkózni?

    VálaszTörlés
  2. Tudtommal hivatalosan kijelölt szánkópálya nincs Tátralomnicon, bár az egyik Tátralomnic sítérképen látható valami, ami akár szánkópálya piktogramja is lehet, a felvonók alsó állomása közelében.
    http://www.slovakia.travel/entitaview.aspx?l=1&idp=9633

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...