2012. október 23., kedd

Halálos zuhanás a Gránát-falról – Magyar hegymászókat mentettek a Gerlachról


Sajnos a szép őszi időt ígérő, és az előzetes jóslatokat beváltó hétvége sem múlt el tragikus baleset nélkül a Magas-Tátrában. Még szombaton, október 20-án érkezett egy bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segélyvonalára, amelyben egy, a Gránát-falról (Velická stena) a Felkai-völgy irányába lezuhant, és láthatóan súlyos sérüléseket szenvedett hegymászóhoz riasztották a hegyimentőket. A hegyimentőket szlovák hegymászók riasztották, akik szemtanúi voltak az esetnek.

A tapasztalt hegymászók a Felső-Gránátfali-csorbából (Vyšná granátová štrbina) ereszkedtek a Nagy-Gránátfali-bástya (Opalová stena) felé. Az ereszkedés során a a csoport egyik tagja megcsúszott a laza köveken, amelynek következtében mintegy 70 métert zuhant lefelé. A hegyimentők helikoptere mentőorvossal a fedélzetén repült a helyszínre, ahol azt tapasztalták, hogy a sérült szlovák hegymászónő állapota olyan súlyos, hogy azonnali újjáélesztés szükséges. Sajnos az újjáélesztési kísérletek nem vezettek eredményre, a hegymászó nem élete túl a zuhanást, testét az ótátrafüredi hullaházba szállították.

Szerencsésebbek volt az a négy magyar hegymászó, akik október 22-én, hétfőn, az esti órákban kérték a hegyimentők segítségét. Az információ szerint a hegymászók valahol a Kis-Gerlachfalvi-csúcs (Kotlový štít) délkeleti falán kerültek bajba. Eredeti tervük szerint a Gerlachfalvi-csúcsra szerettek volna feljutni a Lengyel-nyeregből, a Martin úton keresztül, a gerincen azonban eltévedtek, és egyszer csak a Kis-Gerlachfalvi-csúcs délkeleti falán, a Karcsmar-folyosó közelében, mászóterepen találták magukat. Négy hegyimentő indult a mentésükre, akik kötéltechnikával hozták le a bajba jutott hegymászókat a nehéz terepről. Ezt követően Tátraszéplakra szállították őket, ahol az autójukat hagyták. A magyar hegymászók a HZS honlapján olvasható közlemény szerint nem voltak jártasak az ilyen hegyi terepen, és nem rendelkeztek a szükséges felszereléssel sem. Szerencsésnek mondhatják magukat, hogy a túra komolyabb következmények nélkül ért véget.

3 megjegyzés:

 1. Én a magyarok esetében azt nem értem, hogy miért nem fordultak vissza? Azon az úton, amin felmentek. Jártam már én is így, szépen lesétáltam. Visszafordulni is tudni kell!

  VálaszTörlés
 2. Ha hinni lehet a hírnek, akkor nem rendelkeztek kellő helyismerettel, és így valószínűsíthető, hogy sem előre, sem vissza nem találták az utat. De ez csak egy teória, a pontos részleteket nyilván csak az eset részvevői tudnák elmondani.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, én is átgondoltam mégegyszer, valószínű a teljes eltévedés.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...