Turistaszámlálás a Tátrában - 2012

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/24
Hirdetés
Eső, hideg, a tátrai csúcsokon frissen hullott hó fogadta az idei tátrai turistaszámlálás reggelén a Tátra turistaútjaira indulókat. A TANAP Állami Erdészet és a TANAP Igazgatóság együttműködésében ezúttal augusztus 12-én került sor a szokásos nyári turistaszámlálásra. Valószínűleg a kedvezőtlen időjárási előrejelzés volt az oka, hogy a Tátrai Nemzeti Park területét minden korábbinál kevesebb látogató kereste fel, mindössze 8.000 látogatót számoltak össze.

 

Hagyományosan a legtöbb turistát a Tarajkán számolták össze, a siklóval 1432 személy jutott fel a népszerű turistaközpontba, míg gyalogosan közel 600 turista indult el a zöld jelzésen Ótátrafüredről. A Rainer-kunyhónál több mint 900 turista fordult meg, a Zamkovszky-menedékháznál 554 turista, míg a Bilík-menedékház mellett 725 turista haladt el. A Poprádi-tónál az elmúlt évi 2.720-al szemben ezúttal 1.360 kiránduló fordult meg. A Krivánt mindössze 52 turista kereste fel, de a Kőpataki-tóhoz vezető kabinok sem voltak túlzsúfoltak, Tátralomnicról közel 800 turista ment fel a Kő-pataki-tóhoz. Túlnyomórészt szlovák, lengyel és cseh turisták keresték fel a hegységet, de a számlálók találkoztak német, angol, francia, orosz, holland, litván román és izraeli állampolgárral is.

 

A Tengerszem-csúcson 262 turista fordult meg, közülük 66 a Halastótól, 196 pedig a Poprádi-tótól indult a csúcsra. A legendás csúcsra kedvező időjárás esetén több mint 1.000 turista jut fel naponta. Amíg a lengyeleket az a tény vonzza, hogy országuk legmagasabb csúcsán állhatnak, addig a délről érkezők egyik fő szempontja a csúcsról nyíló lenyűgöző kilátás mellett az, hogy az út során meglátogathatják a Tátra legmagasabban álló menedékházát, a Hunfalvy-völgyi menedékházat. A csúcsra feljutó turisták kb. egyharmada érkezik a lengyel oldalon, bár a Halastótól felvezető turistaút sokkal nehezebb, mint a déli útvonal. Az egyik legnépszerűbb tátrai csúcson az eddig összeszámolt legtöbb turista 1981. augusztus 6-án járt, amikor egy nap alatt több mint 1.800 turista fordult meg, de pl. 3 évvel ezelőtt, 2009 augusztus 8-án is 1.294 embert számoltak össze a TANAP munkatársai.
A Tátrai Nemzeti Parkban 1972-től minden évben egy alkalommal számolják össze a turistákat. Az elmúlt négy évtizedben közel 30 ország állampolgárait regisztrálták a számolást végző dolgozók. Az elmúlt évben augusztus 16-án végezték ezt a munkát, akkor 16.939 turistát számoltak össze. Bár a magashegyi környezetbe indulók száma mindig az aktuális időjárástól függ, az eltelt 40 év során a legtöbb turistát 1981-ben számolták össze, akkor egy napon 26.520 személy látogatta a hegység turistaútjait.
Hirdetés
Hirdetés