2012. május 9., szerda

Lavinabaleset zergeáldozattal


A mormoták téli járatainak keresése közben a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) munkatársai egy lavina által elsodort zerge maradványaira bukkantak a Tölcsér-tó katlanának (Lievikový kotol) felső részében, a Sírkert (Cmiter) központi vályújában. Megtalálásában segített egy róka által az elpusztult zerge irányába ásott, kb. másfél méter mély lyuk. Az elpusztul állat tetemét kb. 80 cm-es jégburok vette körül, amely minden bizonnyal a lavina fogságába került állat testének melege következtében jött létre.

Miután kiásták a tetemet, megállapították, hogy egy fiatal egyed pusztult el a lavinában, a testből vett DNS minták elemzése jelenleg is folyamatban van.
A zergeállomány az idei kemény télen valószínűleg jelentősen megfogyatkozott. A mély hó megakadályozta őket abban, hogy megfelelő táplálékhoz jussanak, emiatt a korábbi évekhez képest többször merészkedtek le az erőhatárig táplálék után kutatva. Amikor a tájat hó borítja, akkor a lucfenyők rügyeit valamint a borókabogyókat fogyasztják előszeretettel. A táplálékszerzéshez szükséges folyamatos vándorlás következtében azonban nagyon kimerülnek, és nincs erejük kitérni a magashegyi területeken rájuk leselkedő veszélyek, pl. a lavinák elől. A tavaszi zergeszámlálás fogja megmutatni, az ősszel megszámolt 929 egyedből mennyi állat élte túl a telet.
Forrás és fotó: http://www.spravatanap.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...