Romantikus kis tavak (lehetnének...) Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/08/22
Hirdetés
Csorba (Štrba) település önkormányzata ebben az évben rendbe hozatta és ismét megközelíthetővé tette Csorbatón (Štrbské Pleso), a gyógyszertár közelében található egykori Halastavakat. A tavakhoz két irányból utat építettek, padokat, hidakat, korlátokat helyeztek ki, és a település több pontján is hatalmas információs táblákkal hívják fel a figyelmet a régi-új látványosságára.

 

A táblákról megtudhatjuk (na nem magyarul…), hogy Szentiványi József 1865-ben létesítette a tavakat, mégpedig azért, hogy a tavakban felnevelt pisztrángokkal telepítsék be a Csorbai-tavat. Ebből a célból a Csorbai-tótól mintegy 500 m-re keletre, a Malompatak közelében két kis mesterséges pisztrángos-tavat alakítottak ki, ezen a két kis teknőn átvezetve a Malompatak vizét. Annak idején a nagyobbik tavat a település tulajdonosáról József-tónak, a kisebbiket pedig testvéréről Miklós-tónak nevezték. A nagyobbik tó partján egészen az 1920-as évekig állt a halőr házikója. A tavakat valamikor később Szerelem-tavaknak nevezték, és ezen a néven éledtek most újjá. A tavakat a település központi parkolójába vezető elágazás után néhány méterrel jobbra található, újonnan épített, fából készült feljárón lehet megközelíteni.

 

A szerkesztő megjegyzése:
Ismét csak azt írhatom: a hír igaz. Valóban kitakarították és rendbe tették az egykori Halastavakat (inkább ennél a névnél maradnék, én magam ezt a Szerelem-tavak elnevezést most hallottam először, miután a fenti hír megjelent). De hogy ez a béke és a nyugalom szigete lenne? Hát, lehetne, de vajon lesz-e valaha? Miért is? Mert a TANAP és Csorba község ismét csak amolyan kirakatmunkát végzett. Jó reklám ez, ismét van mivel megfogni a turistát, akinek cserébe viszont nem sokat adnak. Bármilyen picik is ezek a kis mesterséges tavacskák, valódi gyöngyszemek lehetnének, ha valóban rendbe raknák a környezetüket. Mert bár a Jószef-tavat körül lehet sétálni, de a tó partjától pár méterre, az egykori halőr háza helyén méter magasra nőtt a gaz. A medencék tele vannak gallyakkal és a frissen nyírott fűvel. Ezeket kitakarítva akár két kristálytiszta vizű medence is lehetne itt, melynek partján szívesen elüldögélnénk egy-egy fárasztó túra után. A nyár eleji, nagy hírverést kapott kidőlt-kiszáradt fenyőfa eltakarítási akció után, ezt látva egy jelző jutott eszembe: ismét csak a TANAP újabb vakításával állunk szemben…
Hirdetés
Hirdetés