2011. január 10., hétfő

Kősóval és berkenyével táplálják a zergéket


Zerge a Nagyszalóki-csúcs alatt (dr. Horváth András)

A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) munkatársai kősóval és a berkenye szárított bogyóival egészítik ki a zergék téli táplálékát a Magas-Tátrában. A tátrai zerge, eltérően alpesi rokonától még a legkegyetlenebb téli hónapokban is az erdőhatár környékén marad, a zord időjárási körülmények közepette nem túl magasak az állatok túlélési esélyei.

„Legfőbb táplálékuk a szélfútta helyeken a hó alól kilátszó moha és fű. A kősó és a berkenye az egyetlen segítség, amit az embertől kaphatnak téli táplálkozásuk kiegészítésére. A megfigyelések szerint a kihelyezett táplálékot mind elfogyasztják az éhes állatok, akik az évek során megszokták az emberi segítséget” – mondta Jozef Hybler, a TANAP zoológusa.
A zergék télen nagy csapatokban élnek, így amellett, hogy nagyobb biztonságban érzik magukat a ragadozókkal szemben, nagyobbak az esélyeik a túlélésre. Az idősebb és tapasztaltabb egyedek ismerik a terepet és a körülményeket, tudják, hol találnak táplálék utánpótlást, hol lelnek menedéket zord időjárás esetén. Ha a turistaút közelében legyengült vagy betegnek látszó zergével találkozunk, a szakember szerint nem ajánlott önkéntes mentőakciót kezdeni. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy tájékoztatjuk a TANAP Állami Erdészet vagy a TANAP Igazgatóság szakembereit az esetről. Ez minden vadon élő állat esetében így van, megfelelő kommunikációval esély van arra, hogy megmentsük a beteg vagy legyengült állatok életét.
Külön csoportot képeznek a téli Tátra látogatói között a síalpinisták akik túrájuk közben a zergék élőhelye közelébe kerülhetnek. Ha útjuk ilyen helyen vezet, lesiklás közbeni hirtelen irányváltoztatásukkal megijeszthetik a zergecsordát, ami akár tragikus következményekkel is járhat. „A zergék rosszul reagálnak a hirtelen mozdulatokra, a síelőt ragadozónak hiszik, aki üldözi őket, emiatt hirtelen menekülésbe kezdenek. Ennek során aztán az ijedtség miatt előfordulhatnak nem kívánt balesetek, amelyek olykor a zergék éltét követelhetik” mondta befejezésül a szakember.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...