Megjelent a Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2010/11/26
Hirdetés

 

A maga nemében egyedülálló könyv került piacra a prágai Baset kiadó gondozásában. Borítóján csupán két szó szerepel: Tátra – természet. Az enciklopédia a lehető legtöbb információval igyekszik szolgálni nem csak a Magas-, de a Nyugati-, a Bélai- és a Lengyel-Tátról is, egyelőre sajnos csak szlovák és cseh nyelven. A most megjelent első kötet csaknem 650 oldalon a tátrai természettel foglalkozik. A tudomány mai állása szerint írja le a Tátra határait, foglalkozik a hegységgel kapcsolatos geológiai, geomorfológiai, hidrológiai ismeretekkel, bemutatja a csúcsokat, völgyeket, tavakat.

Az éghajlattal, a talajkutatással és az ökoszisztémával kapcsolatos tudnivalók mellett átfogó tájékoztatást kaphatunk a Tátra állat- és növényvilágáról. Az érdekes írásokat több mint 2000 fénykép, táblázat és grafikon teszi még látványosabbá. A vaskos kiadvány elkészítése összehangolt csapatmunka eredménye, szerkesztésében több mint 100 szerző (szlovákok, lengyelek és csehek) vett részt. Az alkotók remélik, hogy az enciklopédia kiemelt helyre kerül a Tátra-barátok könyvespolcán.

 

 

A könyv nyilvános bemutatójára 2010. december 1.-én 11.00 órakor kerül sor Tátralomnicon, a Tátrai Nemzeti Park Múzeumában. Az enciklopédia második kötete, amely a Tátra történelmét és mai viszonyait dolgozza fel, valószínűleg a 2011-2012-es évek fordulóján kerül piacra. A kötet eladási ára 69.- euro.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés