2010. október 22., péntek

Búvárok tisztították a tátrai tavakat

Felkai-tó
A 17. éve tartó „Tiszta vizet a tátrai tavakba” program keretében ezúttal a Felkai- és a Csorbai-tavat tisztították meg a búvárok. 58 önkéntes búvár közel 80 kilogramm szemetet hozott felszínre e két tóból. A tátrai folyók és magashegyi tavak tisztítása rendszeres tisztítása a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) rendszeres feladatai közé tartozik. Október 22.-én 10 búvár merült a Felkai-tó vizébe, amelyből kb. 3 kg., elsősorban az idegenforgalom számlájára írható szemetet gyűjtöttek össze.

Ennél jóval többen, összesen 48 búvár merült a Csorbai-tó vizébe, és itt a „fogás” is lényegesen nagyobb volt, összesen 75,5 kg. szemetet sikerült a felszínre hozniuk. A TANAP illetékesének elmondása szerint hagyományosan a Csorbai-tó a legszennyezettebb tátrai tó. A „zsákmány” nagy része műanyag pohár és palack, de üvegeket, sörösdobozokat is a felszínre hoztak olyan különlegességek mellett, mint pl. egy kamera, egy régi katonai tájoló, vagy egy közvilágítási lámpa fedele és egy tűzvédelmi horog.
A program keretében az elmúlt 17 évben több mint 1000 merülést hajtottak végre a búvárok, melyek során több, mint 4300 kg. hulladékot hoztak a felszínre. A „legszennyezettebb” év 2004-ben volt, ekkor 506 kg. hulladékot sikerült kiemelniük a tátrai tavakból.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...