Tragikus zuhanás a Batizfalvi-próbán

Tragikus zuhanás a Batizfalvi-próbán

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2024/05/29
Lezuhant és meghalt egy egyedül túrázó férfi a Batizfalvi-próbán, pár nappal korábban magyar turista szorult a hegyimentők segítségére.
Hirdetés

Egyedül túrázott az eltűnt férfi

2024. május 21-én jelentették a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére egy 43 éves szlovák turista eltűnését, aki azt tervezte, hogy aznap egyedül mássza meg a Gerlachfalvi-csúcsot (Gerlachovský štít). Az eltűnt barátnője elküldte a hegyimentőknek a turista hozzávetőleges, mobiltelefonjával rögzített mozgását, amely megerősítette, hogy aznap valóban az adott helyen tartózkodott. A hegyimentők a poprádi légimentők helikopterével repültek a helyszínre, ahol a Batizfalvi-próba (Batizovská próba) alatt a levegőből észlelték az eltűnt személyt. A férfi a zuhanás során sajnos az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, földi maradványait Ótátrafüredre szállították, ahol átadták a szlovák rendőrség tagjainak.

Tragikus zuhanás a Batizfalvi-próbán-1
VZZS helikopter (Illusztráció)
Tragikus zuhanás a Batizfalvi-próbán-1
Forrás: Tatai Zoltán

Forrás: https://hzs.sk

Kicsúszás a hómezőn

Pár nappal korábban, május 18-án délután egy 24 éves magyar turista kért segítséget a HZS-től, aki megcsúszott a Felső turistaúton (Tatranská magistrála), nagyjából félúton az Oszterva-nyereg (Sedlo pod Ostrvou) és a Batizfalvi-tó (Batizovské pleso) között. A fiatal turista alsó végtagsérülést szenvedett, miután több mint 100 métert zuhant egy hómezőn. A közeledő viharra figyelmeztető kedvezőtlen időjárás ellenére a nőnek és vele tartó barátjának a légitechnika segítségével sikerült biztonságba jutnia. A sérült magyar turistát a hegyimentők további ellátásra Poprádra szállították, barátját pedig a Csorbai-tóhoz kísérték.
Forrás: https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés