Lengyel turista zuhant le a Tátra-csúcsról / Több napja keresnek egy eltűnt lengyel turistát

Lengyel turista zuhant le a Tátra-csúcsról / Több napja keresnek egy eltűnt lengyel turistát

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://hzs.sk
2023/10/02
Egy 38 éves lengyel turista a Tátra-csúcs (Vysoká) főszakadékában zuhant le. Egy 50 éves lengyel turista a Jég-völgyi-csúcsról ereszkedve súlyos lábsérülése következtében nem tudta folytatni az ereszkedést, azóta is eltűntként keresik.
Hirdetés

Tragikus zuhanás a Tátra-csúcs főszakadékában

2023. szeptember 29-én nem sokkal dél után egy szemtanú értesítette a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segélyvonalát arról, hogy egy turista lezuhant a Tátra-csúcsról (Vysoká). A mintegy 50 méteres zuhanást követően az áldozat mozdulatlanul feküdt a csúcsra vezető főszakadék jobb oldalán. A VZZS helikoptere Ótátrafürden (Starý Smokovec) fedélzetére vette a HZS hegyimentőjét, akit aztán a VZZS orvosával együtt szállított a helyszínre. Sajnos a 38 éves lengyel turista a zuhanás során az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett, az orvos csak a halált tudta kimondani. Időközben barátja, akivel együtt túrázott, szintén a hegyimentők segítségét kérte a lengyel hegyimentőkön keresztül, mivel a tragikus baleset után már nem tudott egyedül leereszkedni a Tátra-csúcsról. A VZZS helikoptere ezért miután elszállította a szerencsétlenül járt turista holttestét, annak társát is evakuálta a terepről, akit a Poprádi-tó (Popradské pleso) közelében tettek földre.
Forrás: https://hzs.sk

Tíz napja eltűntként keresnek egy lengyel turistát

2023. szeptember 23-án az esti órákban a lengyel hegyimentők (TOPR) jelezték egy 50 éves lengyel turista eltűnését a Hegyi Mentőszolgálatnak (HZS). A férfi a bejelentés szerint egyedül ereszkedett le a Jég-völgyi-csúcsról (Ľadový štít), amikor súlyosan megsérült az alsó végtagja, és nem tudott tovább ereszkedni. A hegyimentőknek az esti órákban sikerült felvenniük a kapcsolatot a férfival, aki megerősítette a sérülést, de pontos tartózkodási helyét nem tudta meghatározni és GPS koordinátát sem tudott küldeni. Később már a mobiltelefonja sem volt elérhető. A keresés már az éjszakai órákban megindult. Összesen 13 hivatásos és önkéntes hegyimentő indult a terepre egy szolgálati kutyával, akik a kedvezőtlen időjárási körülmények között és erős szélben a hajnali órákig keresték a férfit a csúcs délkeleti oldalán, az Öt-tavi katlan és a Téry menedékház (Téryho chata) környékén.

Szeptember 24-én reggel újabb mentőcsoport váltotta az éjszaka kutató hegyimentőket, ekkor öt hegyimentő indult a terepre négy szolgálati kutyával és a Szlovák Paradicsomból érkező két kollégájukkal, akik kereső drónt hoztak magukkal. Ezzel átrepültek a Kis-Nyereg-hágó (Sedlo Sedielko), a Markazit-torony (Malé Ľadový štít) és a Téry-horhos (Baranie sedlo) felett, sajnos sikertelenül. A kedvezőtlen időjárási viszonyok, az eső és az alacsony felhőzet miatt a helikoptereket sajnos nem tudták bevonni a keresési műveletbe.

Több napja keresnek egy lengyel turistát a Jég-völgyi-csúcs környékén-1
Keresőexpedíció a Magas-Tátrában
Több napja keresnek egy lengyel turistát a Jég-völgyi-csúcs környékén-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

A hegyimentők rossz látási viszonyok, szinte nulla látótávolság mellett földi úton vizsgálták át a Kis-Nyereg-hágó – Markazit-torony – Jég-völgyi-csúcs – Hó-csúcs (Snehový štít) – Zöld-tavi-csúcs (Baranie rohy) közötti gerincet, közben a rendőrségtől kérték a férfi mobiltelefonja helyének meghatározását. Mivel nem tudták pontosan, hogy az éjszakai sötétben hol zuhant le a férfi, az északi oldalról, a Fekete-Jávor-völgyön (Čierná Javorová dolina) keresztül lengyel hegyimentők (TOPR) is bekapcsolódtak a keresésbe. Két drón segítségével próbálták megtalálni az eltűnt személyt, a keresési akció azonban azon a napon sem járt sikerrel. A kedvezőtlen körülmények miatt a keresést a kora esti órákban felfüggesztették.

Újabb napok eredmény nélkül

A keresés szeptember 25-én, hétfőn a kora reggeli óráktól folytatódott. A kutatásba összesen tíz hegyimentő vett részt, őket a Belügyminisztérium helikoptere szállított a kiválasztott helyszínekre. A korábban rossz látási viszonyok között már átvizsgált gerinchez tartozó területeket a Vörös-toronyig (Široká veža), a Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená dolina), valamint a Jávor-völgy (Javorová dolina) felé kiterjesztve vizsgálták át. A keresést a Belügyminisztérium helikoptere és két kereső drón segítségével végezték, az esti órákban azonban ismét felfüggesztették.

Szeptember 26-án, kedden a hajnali óráktól ismét folytatódott a keresés, 23 hegyimentő és hat mentőkutya a földön, társaik pedig a helikopter fedélzetéről keresték az eltűntet. A hegyimentőknek első-sorban a Zöld-tavi-csúcs, a Hó-csúcs, a Jég-völgyi-csúcs és a Markazit-torony déli részeit, valamint a törmeléklejtőket sikerült átkutatni. A keresést az esti órákban ismét felfüggesztették.

Szeptember 29: Hatodik napja keresi az 50 éves, lengyel állampolgárságú eltűnt férfit a HZS a Magas-Tátrában. Több tucat hegyimentő, több mentőkutya vett részt a kutatásban, drónokkal és helikopterekkel is átkutatták a területet. „A Hegyi Mentőszolgálat munkatársai a mai napig végrehajtották a hasonló kutatások során szokásos valamennyi protokollt” – magyarázta Igor Žiak, a HZS igazgatóhelyettese. „Amíg az illető nem jelentkezik, vagy meg nem találják, addig nem hagyjuk abba a keresést” – tette hozzá.
Forrás: https://hzs.sk; https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés