Nem élte túl a Gerlachfalvi-csúcsról történő zuhanást egy lengyel turista

Nem élte túl a Gerlachfalvi-csúcsról történő zuhanást egy lengyel turista

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/12/05
Egyedül indult a Gerlachfalvi-csúcsra az a lengyel turista, akinek a holttestét a Batizfalvi-völgyben találták meg a hegyimentők
Hirdetés

2022. december 5-én a hajnali órákban jelentették a Hegyi Mentőszolgálatnak (HZS) egy 24 éves lengyel turista eltűnését, aki aznap egyedül indult a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít) megmászására. Ezzel egy időben az eltűnt személy hozzátartozói elküldték a hegyimentőknek az eltűnt túrája során rögzített rövid videókat és a telefonon rögzített hozzávetőleges mozgását, amely megerősítette, hogy a turista előző nap valóban az adott helyen tartózkodott.

Nem tudott felszállni a helikopter

A HZS hegyimentői felvették a kapcsolatot a szlovák Belügyminisztérium repülő századával és a Légi Mentőszolgálattal (VZZS) is, de a délelőtti órákban a kedvezőtlen időjárás – sűrű köd és felhőtakaró – miatt a Tátra szlovák oldalról nem lehetett helikoptert bevetni. Ezért a lengyel helikopter segítségét kérték, amely a szlovák hegyimentők megsegítésére indult. A TOPR helikoptere megkerülte és átkutatta a Felkai-völgyet (Velická dolina) és a Batizfalvi-völgy (Batizovská dolina) egy részét. Ezzel egy időben HZS a Magas-Tátra regionális központjának hegyimentői két csoportban három szolgálati kutyával együtt a terepre indultak. Időközben a rendőrséget is bevonták a keresésbe, akiktől a keresett személy még aktív mobiltelefonjának bemérését kérték. A tartósan kedvezőtlen időjárás és az alacsony felhőzet ellenére a földi mentőcsapatnak végül a terepen sikerült megtalálni az eltűnt holttestét.

Valószínűleg kicsúszott a jeges terepen

A lengyel férfit – sajnos életjelek nélkül – a Gerlachfalvi-csúcs nyugati lábánál találták meg a Batizfalvi-völgyben. A halál oka valószínűleg a jeges terepen történt kicsúszás és lezuhanás lehetett. A holttestet – amint az időjárási viszonyok lehetővé teszik – elszállítják és átadják a rendőrségnek. A halál okát és az elhunyt kilétét még vizsgálják.
Forrás: https://hzs.sk

Hirdetés
Hirdetés