Lengyel hegymászó tragikus balesete a Tátrában

Lengyel hegymászó tragikus balesete a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2023/07/24
Egy 64 éves ismert lengyel hegymászó a Tátra legújabb áldozata, aki a Nagy-Jégvölgyi-torony megmászása közben zuhant le és vesztette életét.
Hirdetés

2023. július 23-án a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) kérte a szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét egy lengyel hegymászó lezuhanásával kapcsolatban a Nagy-Jégvölgyi-torony (Veľká Ľadová veža) csúcsához.

Lezuhant, miután leoldották magukat a körélről

A hegymászók a Száraz-völgy (Suchá dolina) felől szerettek volna feljutni a csúcsra, miközben a Jég-völgyi-tornyok gerincén (Hrebeň Ľadových veží) leoldották magukat a kötélről, és biztosítás nélkül mentek tovább. A bejelentés szerint ezen a gerincen zuhant le az egyik hegymászó. A VZZS mentőhelikoptere két hegyimentővel a fedélzetén indult a baleset helyszínére. Miután megállapították a zuhanás pontos helyét, az egyik hegyimentőt csörlő segítségével leereszkedett a terepre, ahol kiderült, hogy a lengyel hegymászó a kb. 150 méteres zuhanás következtében a helyszínen belehalt sérüléseibe. Ezt követően a Belügyminisztérium helikoptere a szerencsétlenül járt hegymászó társát, majd az elhunytat és a hegyimentőket is evakuálta a terepről. Az áldozat mászótársa Javorináról (Tatranská Javorina) önállóan folytatta útját, az elhunyt hegymászó holttestét terepjáróval Zárba (Ždiar) szállították, ahol átadták az illetékes hatóság tagjainak.

Lengyel hegymászó tragikus balesete a Tátrában-1
Baleset a Nagy-Jégvölgyi-torony gerincén
Lengyel hegymászó tragikus balesete a Tátrában-1
Forrás: HZS / Horská Záchranná Služba

A wspinanie.pl portálon olvashatjuk, hogy a 64 éves Jan Świder, a kiváló hegymászó, a hegyek nagy szerelmese zuhant le a Tátrában, aki főleg a múlt század 80-as éveiben tevékenykedett a Tátrában és az Alpokban, és számos nagyszerű mászás fűződik a nevéhez.
Forrás: https://hzs.sk; https://wspinanie.pl

Hirdetés
Hirdetés