Korlátozásokra kell számítani a Tátra-körúton

Korlátozásokra kell számítani a Tátra-körúton

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2023/06/26
A Tátra-körúton (Cesta slobody, magyarul Szabadság út) a munkálatok miatt jelenleg 21 helyen jelzőlámpa irányítja a forgalmat.
Hirdetés

A Magas-Tátrában június közepén véget ért a túraútvonalak téli lezárása, így lassan megindul a nyári turistaszezon. Ezzel összefüggésben az Eperjesi kerület (PSK) felhívja a Tátrába érkezők figyelmét a Tátra körút folyamatban lévő nagyszabású rekonstrukciójára, és a torlódások, késések elkerülése céljából javasolja, hogy helyezzék előtérbe a tömegközlekedést. A közutakon közlekedőknek késésekre kell számítani, mivel a Matlárházától (Tatranské Matliare) Podbanszkóig (Podbanské) terjedő 43 kilométeres szakaszon jelenleg 21 jelzőlámpa szabályozza a forgalmat.

21 jelzőlámpa és kb. 250 közútépítő munkás

„A közlekedési lámpákon kívül 19 ponton ideiglenes közlekedési tábla, kilenc ponton pedig forgalomirányító személyzet szabályozza a forgalmat. Ezek a számok nem véglegesek, a munka előrehaladtával változni fognak. A rekonstrukciót jelenleg mintegy 250 útmunkás végzi, idővel még további 100 munkás csatlakozhat hozzájuk” – olvasható a kerület közleményében.
Tátraváros (Vysoké Tatry) polgármestere, Jozef Štefaňák óvatosságra szólította fel a lakosságot és a látogatókat. „Egy fontos szakasz, egy tölcsér formájú építési terület található Tátrafüreden (Smokovce), ahol az út eléggé szűkül. Ígéretet kaptunk az építőktől, hogy a nyári szezonra leterítenek legalább egy „mikroszőnyeget”. Ez nem teljesen ideális, de weboldalunkon, a médián, közösségi oldalakon és a regionális turisztikai szervezeten keresztül igyekszünk minél több információval ellátni az embereket. Ha mindenki meghallja és betartja az utasításokat, pillanatok alatt új, jó minőségű úton közlekedhetünk. Ezeket a munkálatokat el kell viselnünk, és hiszem, hogy az építők minden határidőt betartanak” – szögezte le a polgármester.

Több mint fél évszázad után

Korlátozásokra kell számítani a Tátra-körúton-1
A Tátra körút rekonstrukciójának egyes szakaszai
Korlátozásokra kell számítani a Tátra-körúton-1
Forrás: https://sucpsk.sk

A Tátra-körút legutóbbi teljes körű felújítására több mint 50 évvel ezelőtt került sor. A projekt részeként az idei tervben négy szakasz befejezése szerepel. Egy 7,62 kilométer hosszú szakasz Podbanszkó és a Pók-völgy (Pavúčia dolina) között, 7,37 kilométeres szakasz a Pók-völgy és az 538-as út kereszteződése (Csorbató település alatt) között, 4,6 kilométeres szakasz Ótátrafüred (Starý Smokovec) és Matlárháza (Tatranské Matliare) között, valamint több mint 6 kilométer Matlárháza és a 66-os út kereszteződése között. Marcel Horváth, a PSK Közúti Igazgatóság igazgatója szerint a közútkezelő még az idén szeretné befejezni a teljes építkezés 80 százalékát. A projekt megvalósítása 2022 júniusában kezdődött, a Tátrát keletről nyugat felé összekötő Tátra körút komplex és igényes korszerűsítésére európai uniós forrásból, állami és saját költségvetésből 42 millió eurót fordítanak.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; https://sucpsk.sk

Hirdetés
Hirdetés