Évről évre növekszik a magyar turisták száma a Tátrában

Évről évre növekszik a magyar turisták száma a Tátrában

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.cas.sk
2024/01/26
A Tátra iránti szeretetének köszönhetően sok magyar turista keresi fel a világ legkisebb magashegységét, melyet a hazaiak mellett a külföldi turisták is szívesen látogatnak.
Hirdetés

A Tátra iránti szeretetének köszönhetően sok magyar turista keresi fel a világ legkisebb magashegységét, melyet a hazaiak mellett a külföldi turisták is szívesen látogatnak. Csehországból és Lengyelországból érkeznek a legtöbben, de a magyar turisták száma is évről-évre növekszik.
A Szlovák Turisztikai Képviselet budapesti irodájának vezetője, Soňa Jelínková Besztercebányán született, ahol az 1970-es évek végén idegenforgalom szakon szerzett szakközgazdász diplomát. A szállodák és utazási irodák világában a ranglétrát végig járva a mai napig hű maradt ehhez a területhez. „A Čedokot majd a Saturt képviseltem Magyarországon, 2007-től vagyok a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal (ma Slovakia Travel) budapesti képviseletének vezetője. Nem számolom a napokat és az órákat, a turizmus 24 órás munka. Örülök neki, ez tart formában tart” – mondja lelkesen.

Évről évre növekszik a magyar turisták száma a Tátrában-1
Soňa Jelínková
Évről évre növekszik a magyar turisták száma a Tátrában-1
Forrás: Soňa Jelínková

Aztán elmagyarázza, hol tanult meg hibátlanul magyarul, ami nélkülözhetetlen a munkájában. „Nagymamám magyarul beszélt, és nekem is magyarul kellett beszélni vele. Ebben kérlelhetetlen volt. Természetesen beszélt szlovákul is, bár nem túl jól. Nagyon hálás vagyok neki ezért” – emlékszik mosolyogva Soňa. Édesanyja, aki rádióban dolgozott és gyerekkönyveket írt – melyek Szlovákiában és Magyarországon is megjelentek – szintén folyékonyan beszélt magyarul.

A Tátra a fiatalok és az idősek körében is kedvelt

A turizmus és a magyar nyelv ismerete végül Budapestre hozta Soňát, ahol nem csak népszerűsíteni próbálja Szlovákiát, hanem elsősorban azt szeretné, hogy az emberek a különböző rendezvényeknek köszönhetően megismerjék az országot. „Minden hónapban bemutatunk Budapesten az újságíróknak és az utazási irodáknak egy-egy szlovák régiót. Decemberben például a zsolnai régió (Žilina), ősszel a téli üdülőhelyek, mint pl. a Magas-Tátra és Donovaly, a nyári szezon előtt Besztercebánya (Banská Bystrica), Nógrád (Novohrad) és Csallóköz (Žitný ostrov) mutatkozott be. A következő két hónapban több mint 20 autóbusz érkezik a Tátrába a Tátrai Jégdómhoz” - zárja.
Januárban 550 egyetemi hallgató érkezik a Tátrába, majd magyar utazási irodákkal közösen amatőr síversenyeket szerveznek, február elején pedig egy újabb síversenyre 250 gyerek érkezik Donovalyba. „Donovaly szinte magyar síterep, ahol régen a nagypapák tanultak síelni, ott most az unokák tanulnak” – mondta Soňa. „Sem síelő, sem turista nem vagyok, de mindennél jobban szeretem a Tátrát. A csúcsok látványa mindig csodálattal tölt el” – zárta gondolatait a mindig mosolygó Soňa, aki 1996-tól dolgozik Budapesten, és magyarok ezreivel szerettette meg a Tátrát.

Folyamatosan növekszik a magyar turisták száma

A magyar turisták már régóta a negyedik helyet foglalják el a Szlovákiába látogatók statisztikájában. A csehek állnak az élen, akik szinte úgy érkeznek Szlovákiába, mintha otthon lennének. Őket követik a lengyelek, aztán a németek, akik főként három hetes gyógyfürdős kezelésekre érkeznek. „A valóságban azonban a statisztikában szereplőnél jóval magasabb a magyar turisták száma, hiszen az egy napra érkezők nem szerepelnek a statisztikákban. Magyarországról viszont hosszú közös határszakaszunknak köszönhetően nagyon sok turista csak egy-egy napra érkezik Szlovákiába” – mondta Soňa Jelínková.
A magyar turisták számának folyamatos növekedését a tátrai síterepek szóvivője, Marián Galajda is megerősítette. „A magyar turisták számának egyre növekvő tendenciája figyelhető meg. Mindebben fontos szerepet játszik a Slovakia Travel magyarországi képviselete, de meg kell említeni a Tátra egyre jobb megközelíthetőségét (Kassán keresztül autópálya összeköttetés Budapesttel), valamint a jó ár/érték arányt”.

Vendégéjszakák

A Szlovákiában töltött vendégéjszakák száma 2023. október 1-ig:
Összes látogató: 1 841 511
Belföldi turista: 69 %
Cseh: 14 %
Lengyel: 7 %
Magyar: 3 %
Német: 2 %
egyéb 5%.

Hirdetés
Hirdetés