Biztonsági okokból zárva marad a Felső turistaút a Tarajka közelében

Biztonsági okokból zárva marad a Felső turistaút a Tarajka közelében

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.aktuality.sk
2023/12/27
A jelentős veszély ellenére a turisták rendszeresen megszegik a tilalmat.
Hirdetés

Továbbra is zárva marad a Tarajkáról (Hrebienok) a Rainer-kunyhó (Rainerova chata) felé vezető Felső turistaút (Magistrála) egy szakasza, és ez a tél folyamán sem változik. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatóhelyettese, Peter Spitzkopf elmondta, hogy a lezárás megfelelően jelezve van a terepen, ennek ellenére sok turista megszegi a tilalmat. Kiemelte, hogy az ösvényt elsősorban biz-tonsági okokból zárták le, mivel továbbra is instabil a terep és kisebb-nagyobb sziklatömbök bármikor lezuhanhatnak.

Csak a hegyimentők és a teherhordók használhatják

Hozzátette, hogy az ösvényt korlátozott módon csak a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) valamint a tátrai menedékházak ellátását végző teherhordók használhatják. Arra kérte a turistákat, hogy tartsák tiszleletben ezt a tényt, és ne vállaljanak felesleges kockázatot. „Több látogatónak, akikkel a helyszínen találkoztam (köztük többen gyerekkel túráztak), elmondtam, hogy a biztonságukról van szó. A közelmúltban két nagyobb sziklatömb zuhant le a közelben, ami arra utal, hogy a helyzet tovább romolhat. Kérjük a turistákat, hogy amennyiben nincs komolyabb okuk az útvonal lerövidítésére, tartsák tiszteletben az erre a célra kijelölt kerülőutat” – hangsúlyozta a nemzeti park vezetője. A kerülő útvonal a Tarajkáról a Bilík menedékház (Bilíková chata) mellett a Tar-pataki-vízesésekhez (Studenovodské vodopády) felé vezető zöld jelzésű turistaúton vezet.

Biztonsági okokból zárva marad a Felső turistaút a Tarajka közelében-1
A Felső turistaútra zuhant sziklatömb
Biztonsági okokból zárva marad a Felső turistaút a Tarajka közelében-1
Forrás: Tátrai Nemzeti Park (TANAP)

Igényes és költséges helyreállítás

A TANAP időközben hozzálátott a turistaút helyreállításának előkészületeihez. „Ezek első körben jogszabályi kérdés, a turistaút helyreállításához természetvédelmi hatósági és egyéb engedélyek szükségesek. Ez még akkor is nagyszabású munka lesz, ha csak egy viszonylag rövid szakaszon szakadt le a lejtő. Pénzügyi, engedélyezési szempontból is nagy kihívás elé állít minket, mivel a legmagasabb, 5-ös fokozatú védettséget élvező természetvédelmi területről van szó” - magyarázta Spitzkopf. Jelenleg a lejtő mintegy 20 méter hosszban csúszott meg, kb. 150 méterre a Tarajkától. Az igazgatóhelyettes azzal számol, hogy a helyreállítási munkálatok tavaszi megkezdéséig a lejtő még tovább csúszhat.

November első felében csúszott meg a lejtő

A lejtő ezen a helyen november első felében, egy esős időszakot követően kezdett lecsúszni, a Felső turistaút részét képező ösvényt november 16-án végül teljesen lezárták. A közelmúltban az ösvény feletti lejtőn a hegyimentők célzott robbantást hajtottak végre, amelynek során két instabil sziklatömböt sikerült úgy leválasztani, hogy sem az ösvény, sem az erdei növényzet nem sérült meg, így a turistaút vészhelyzetben (kizárólag a hegyimentők és a teherhordók számára) járhatóvá vált.
Forrás: https://www.aktuality.sk

Hirdetés
Hirdetés