A turisták aquaparkot csinálnak a nemzeti parkból

A turisták aquaparkot csinálnak a nemzeti parkból

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://spis.korzar.sme.sk
2023/09/25
A TANAP igazgatója szerint sokan vademberként viselkednek a természetben.
Hirdetés

A legelterjedtebb közösségi oldalon megjelent egy videó a Tar-pataki-vízesések (Vodopády Studeného potoka) sziklákon fekvő és ülő emberekről, sokan közülük fürdőruhában és törülközővel ülnek a vízesés mentén. A videón az ugyan nem látható, hogy közülük bárki fürdőzésre használta volna a patakot, de mindannyian a jelzett turistautakon kívül tartózkodnak. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója, Pavol Majko szerint a nyáron több olyan eset is előfordult, amikor a látogatók aquaparkká alakították a nemzeti parkot. Hozzátette, hogy ez a figyelmeztetések és szankciók ellenére is rendszeresen megtörténik.

Mint a vademberek

A Tátrai Nemzeti Parkban tilos a vízesések, tavak és patakok vizében úszni. Az igazgató elmondta, hogy a nyári időszakban a látogatók számának növekedésével és a hőmérséklettel arányosan nő a tilalmak megszegésének száma. „A turisták a magashegyi környezetet – különösen meleg és napsütéses napokon – összetévesztik az úszómedencével. Hétvégi akcióink során parkőrök és erdészek járőröztek ebben a környezetben, akik amellett, hogy figyelmeztették a látogatókat, néhány esetben bírságot is kiszabtak” – ismertette.

A turisták aquaparkot csinálnak a nemzeti parkból-1
A Tar-patak Nagy-vízesése
A turisták aquaparkot csinálnak a nemzeti parkból-1
Forrás: Nagy Árpád

Mivel azonban a napsütéses napokon tömegek érkeztek a Tátrába, a parkőrök nem lehettek ott mindenhol. „Mintha a falnak beszélnénk. Ha nem kaptunk tisztességes nevelést, akkor vademberként viselkedünk” – kommentálta néhány látogató viselkedését a TANAP igazgatója.

Külföldön ezt nem engedhetik meg maguknak

A tavakban vagy vízesésekben történő fürdőzések kapcsán Majko elsődleges problémaként az alapvető tisztesség és a szabályok betartásának hiányát említi. „A paradoxon az, hogy egy szlovák turista külföldön a büntetéstől vagy a börtöntől félve ezt nem engedi meg magának. Ezt csak Szlovákiában engedhetik meg maguknak” – jegyezte meg.
A tilalom megszegése esetén a látogatók több száz eurós pénzbírságra számíthatnak, amely közigazgatási eljárás során akár ezres nagyságrendűre is emelkedhet.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk

Hirdetés
Hirdetés