A Tarajka és a Rainer kunyhó között lezárták a Felső turistautat

A Tarajka és a Rainer kunyhó között lezárták a Felső turistautat

Nagy Árpád
Nagy Árpád - https://www.tanap.sk
2023/11/20
A Tátrai nemzeti Park (TANAP) november 16-án lezárta a Felső turistaút (Tatranská Magistrála) Tarajka (Hrebienok) – Rainer kunyhó (Rainerova chata) közötti szakaszát.
Hirdetés

Lezárták a Felső turistaút legforgalmasabb részét

A piros jelzésű túraútvonal kerülőútja a Tarajkától a zöld jelzésű turistaúton a Bilík menedékház (Bilíková chata) és a Tar-pataki-vízesések (Studenovodské vodopády) mellett vezet.
Miután a Tarajkáról a Rainer kunyhó felé vezető ösvény egy részén, mintegy 200 méteres szakaszon korábban földcsuszamlás történt, az akkor kialakult helyzet az elmúlt napokban tovább romlott. A leválás fokozódott, és november 14-én hatalmas sziklatömbök zuhantak közvetlenül a Felső turistaút ezen szakaszára. 

A Tarajka és a Rainer kunyhó között lezárták a Felső turistautat-1
Szikla omlott a turistaútra
A Tarajka és a Rainer kunyhó között lezárták a Felső turistautat-1
Forrás: Tátrai Nemzeti Park (TANAP)

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szakemberei a helyszínen ellenőrizték az ösvény állapotát, és azt javasolták, hogy zárjuk le a forgalmas útvonalat.

A kerülőút miatt mintegy 15 perccel hosszabb menrtidővel lehet számolni

A kijelölt kerülőút mintegy 15 perccel meghosszabbítja a túra idejét nemzeti park látogatói számára.
A nemzeti park arra kéri a turistákat, hogy tartsák tiszteletben a lezárást és a kerülőutat. Igazán nincs értelme negyedóra miatt az életünket kockáztatni. A turistaút felett még mindig vannak kilazult sziklák, és továbbra is fennáll az újabb földcsuszamlás veszélye. A nemzeti park szakemberei a helyszínen táblákkal jelölték az érintett szakasz lezárását és a kerülőutat.
Forrás: https://www.tanap.sk

Hirdetés
Hirdetés