Rekordhideg Kelet-Szlovákiában, fagyos reggel a Szepességben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/07/05
Hirdetés
Július 4-én, hétfőről keddre virradó éjszakán rendkívül hideg volt Kelet-Szlovákiában. Amíg a múlt hét közepén az éjszakai hőmérséklet (20°C) helyenként a trópusokra emlékeztetett, addig július 4-én hajnalban sok helyen az országban alig emelkedett fagypont fölé. Bár júliusban arrafelé nem ritka az egyszámjegyű hajnali hőmérséklet, a keddi fagyos hajnal több helyen felfrissítette a levegőt. Kassán kora reggel 9,8°C, Eperjesen pedig 7,1°C-t mértek, amely a hosszú távú mérések megkezdése óta július első felének leghidegebb reggeli hőmérséklete.
Ennél is hidegebb volt azonban az eperjesi kerület nyugati részén, ahol rekordok is megdőltek. Júliusban rossz álomként élték meg a fagyos reggelt azok a poprádiak, akik korán hajnalban az utcán jártak. A hajnali hőmérséklet 3°C volt, ami a negyedik leghidegebb júliusi hőmérséklet a rendszeres mérések megkezdése óta.  A poprádi repülőtéren mért átlagos reggeli hőmérséklet júliusban 9°C körül van, kedden hajnalban viszont a talaj közelében gyakorlatilag fagyott, az 5 cm-rel a felszín felett elhelyezett mérőműszerek -0,9°C-t mértek.

 

A poprádi mérőállomáson 1951-től végeznek méréseket 2 m-rel a felszín felett elhelyezett műszerekkel, az azóta eltelt években július 4-én mért legalacsonyabb hőmérséklet 4,4°C volt, ezt 1964-ben mérték. Kedden reggel a legalacsonyabb, 800 m tengerszint feletti magasság alatti területeken 2 m-rel a felszín felett mért hőmérsékletet Vernáron észlelték, itt a műszerek 1,3 °C-t mutattak.

 

A sors iróniája, hogy azon a napon ennél jóval kellemesebb volt a reggel a Magas-Tátrában, a Sziléziai háznál, ahol hajnalban 5,9°C-ra csökkent a hőmérséklet. A Pieninekben, a Dunajec-áttörés kezdeténél található Vörös kolostornál 3,6°C-t mértek, miközben közel egy héttel korábban egy gyenge főn-típusú szélnek köszönhetően az éjszakai hőmérséklet 20,8°C volt. Nevéhez hűen meglehetősen csípős volt a hajnal a Lengyel-nyereg alatti Poduplaszki-Fagyott-tó mellett, ahol a műszerek mindössze 1,4 °C-t mutattak.
A Lomnici-csúcson éjfélkor -1,7°C-t mértek, itt azonban sötétedés előtt ettől valamivel még ennél is hűvösebb volt. Ez azonban itt nem számít igazán szélsőségesnek, mivel 1977 júliusában mértek már itt -8°C-t is.

 

Forrás és fotó: https://korzar.sme.sk

 

Hirdetés
Hirdetés