Lengyel-Öt-tavi menedékház / Schronisko w Doline Pięciu Stawów Polskich Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/12/31
Hirdetés
Fotó: odkryjmalopolske.pl
A Lengyel-Öt-tó völgyében (Dolina Pięciu Stawów Polskich), az Elülső-tó (Przedni Staw Polski, 1668 m) partján áll a Lengyel-Tátra legmagasabban épült menedékháza, az egész évben nyitva tartó Lengyel-Öt-tavi menedékház. A PTTK 1876-ban ettől nem messze, a Kis-tó (Mały Staw Polski) partján építette fel a Zejszner-kunyhó (Schronisko imieniem L. Zejsznera) névre keresztelt, kőből készült kunyhóját. Az egy helyiségből álló kezdetleges menedéket csak nyáron látogatták, télen felügyelet nélkül hagyták, állaga így folyamatosan pusztult. Minden évben elvégezték a legszükségesebb javításokat, mely óriási összegeket emésztett fel, ezért 1896-ban a TT úgy döntött, hogy ugyanazon a helyen új, kényelmes menedékházat építenek. Ennek építési munkái 1898-ra fejeződtek be, az új, fából készült, tűzhellyel és priccsekkel ellátott épület sokkal kényelmesebb volt, mint a korábbi. Sokkal jobban védett a hideg ellen, sokkal kényelmesebb volt annál, így nem csoda, hogy a turisták körében hamar népszerűvé vált. Növekvő népszerűsége miatt többször kibővítették és korszerűsítették. Az épület az I. világháború alatt elpusztult, később azonban a lengyel hadsereg segítségével újjáépítették, és egészen 1924-ig szolgálta a turistákat. Ekkor a Lengyel Tátra Egyesület (PTT) zakopanei szervezete egy új, nagyobb menedékház felépítéséről döntött.
A zakopanei Faipari Iskola igazgatója által tervezett harmadik menedékház építése 1925-ben kezdődött, ám a szállítási nehézségek miatti csúszások miatt csak hét évvel később, 1932-ben nyitották meg a turisták előtt. Már a következő évben, 1933-ban úgy döntöttek, hogy az éppen csak hogy elkészült, fából épült menedékházat kibővítik és fűthetővé teszik. Az épület kőfalait nyers gránittömbökkel kiszélesítették, befogadóképessége az átépítés után 50 %-al nőtt. A menedékház szerencsésen túlélte a II. világháborút, ám a háború befejezése után, 1945 májusában máig ismeretlen okból teljesen leégett.
Andrzej Krzeptowski és felesége erőfeszítéseinek köszönhetően 1947-ben a Kis-tó partján egy újabb kis épületet emeltek, amelyet 1954-ig használtak menedékházként, majd 1968-tól a Tátrai Nemzeti Park erdészházaként hasznosítják. Ez volt a negyedik menedékház a Lengyel-Öt-tó völgyében, majd 1954-ben láttak hozzá az Elülső-tó partján a jelenleg is működő, sorrendben ötödik menedékház felépítéséhez. A menedékház megnyitására 1956-ban került sor, vezetésével ismét Maria Krzeptowskát bízták meg. A menedékház kuriózuma, hogy a vendégek kiszolgálásához szükséges eszközök és élelmiszerek, csakúgy, mint a tüzelő és egyéb áruk utánpótlását a Tátrában egyedülálló módon oldják meg. A Roztoka-völgy (Dolina Roztoki) felső részéből, a Siklawa-vízesés (Siklawa, 1580 m) előtt néhány méterre, egy innen a menedékházig kifeszített drótkötélpálya segítségével gyakorlatilag emberi erőkifejtés nélkül meg­oldható a menedékház utánpótlása. 
Tengerszint feletti magasság: 1672 méter.
Kapacitás: 2, 4, 6, 7, 8 és 10 ágyas szobákban 67 ágy. Szállásárak itt!
Megközelítési lehetőségek:
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból aszfaltúton, majd a keresztező zöld, majd fekete jelzésen 2 óra 50 perc.
Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) parkolóból aszfaltúton, majd a keresztező zöld, majd kék jelzésen 3 óra 5 perc.
Zazadnia parkolóból a kék, fekete, piros, majd zöld jelzésen 4 óra 45 perc.
Wierch Poroniec parkolóból a zöld, kék, fekete, piros, majd zöld jelzésen 4 óra 30 perc.
Halastótól (Morskie Oko) a kék jelzésen 2 óra.
Halastótól (Morskie Oko) a sárga jelzésen 4 óra.
A menedékházat vezeti: Maria Krzeptowska Marusarz, Marta Krzeptowska.
Telefon: +48 781 055 555.
GPS: N 49.213402°, E 20.048500°.
Fotóalbum a menedékházról 360°-os gömbpanoráma: https://www.360cities.net
Kapcsolódó bejegyzés: Lengyel-Öt-tavi menedékház

 

Fotó: www.magas-tatra.info

 

 

Fotó: nasze-tatry.com

 

 

Fotó: msosnicki.blogspot.pl

 

 

Fotó: portalgorski.pl

 

Összeállította: Nagy Árpád
Hirdetés