105 éve közlekedik a tarajkai sikló Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/12/21
Hirdetés
105 évvel ezelőtt, 1908. december 21.-én kezdte meg működését a tarajkai sikló, azon a napon indult útjára ugyanis az első szerelvény az Ótátrafüred és a Tarajka között kiépített siklóvasút vonalán. A siklóvasút kiinduló állomása a Grand Hotel mögött, a kápolna mellett található, míg felső állomása a Tarajkán lett kialakítva. Az egész úgy működött, hogy a felső állomás épületében volt egy elektromos motor, amely mozgatta a drótkötelet, melynek mindkét végéhez egy-egy nyitott, ingajáratban közlekedő vagont erősítettek. Az állomásokon nem volt váróterem, csak a felszállóhely felett volt tető, a menetjegyeket pedig a vagonokban lehetett megvásárolni.

 

Röviddel a sikló működésének megkezdése után a helyi vállalkozó, Matejka Vince megvásárolta a sikló felső állomása közelében lévő földterületet, ahol 1912-ben „Tarajkai Kioszk” néven éttermet és kávézót épített. A kioszk mellett 1928-ban megnyitották a Športhotelt, 1930-ban pedig szerény sípályát alakítottak ki a szálló közelében. A Tarajkára vezető utat télen már azokban az években is szánkó- és bobpályaként használták. A II. világháború után a sikló állami tulajdonba került, ezután több változtatáson ment át. Az addig nyitott kocsikkal közlekedő sikló fedett kabinokat kapott, megváltozott a technológia is. 1967-ben végezték el a sikló nagyjavítását, az új technológiáját az olasz Ceretti-Tanfani cég szállította. Az új kocsik 45 utas helyett majdnem 130-at szállítottak egyszerre, a modernebb technikának köszönhetően a menetidő a korábbi 11 percről 7 percre csökkent. Ezzel egyidejűleg felépítették az új felső állomásépületet, amely kb. 200 m-rel lejjebb épült fel a korábbi állomásnál.

 

A tarajkai siklót legutóbb 2007-ben újították fel, ekkor a két régi szerelvényt ismét újakra cserélték, a mai is közlekedő kocsik a svájci Garaventa cégtől érkeztek. A felújított sikló ma már egyszerre 160 utas szállítására képes, napjainkban a kor követelményeinek megfelelő modern kocsikban tehetjük meg a Tarajkára vezető rövid utat.

 

 

Hirdetés
Hirdetés