Zergeszámlálás a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/07/07
Hirdetés
Fotó: lesytanap.sk
Vajon hány zerge élte túl a telet a Magas-Tátrában, és mennyi zergegida született idén tavasszal? Erre a kérdésre keresik a választ július 7-én, az idei első zergeszámláláson. A Tátra közel hatvan körzetében a TANAP Állami Erdészet és más szervezetek szakemberei, több mint nyolcvanan számolják majd a zergéket. A Liptói-Tátrában a TANAP Igazgatóság munkatársai, míg a lengyel oldalon az ottani Tátrai Nemzeti Park (TPN) munkatársai végzik el ezt a munkát.

 

 

A TANAP minden év tavaszán számba veszi a nemzeti park területén élő zergéket. A szigorúan védett zerge ritka endemikus állatfaj, amelyre nagy figyelmet fordítanak a szakemberek. „Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Tátrai Nemzeti Park egyes részein a téli hónapokban eltűntek az állatok etetésére kihelyezett madárberkenye és kősókészletek. Erre a célra minden évben mintegy 300 mázsa madárberkenyét gyűjtenek össze és szárítanak meg a szakemberek” – mondta el Jozef Hybler, a TANAP zoológusa. Az erdei állatok ellátását a természetvédőkkel közösen végzik. A zergék életkörülményeire negatív hatással van az orvvadászat, a ragadozó állatok, valamint az élőhelyükön végzett jogosulatlan emberi tevékenység.
Tavaly tavasszal 678 zergét számoltak össze a Tátrában, közülük 481 egyed élt a szlovák oldalon. Közülük 98 újszülöttet regisztráltak, ezek közül 64 a szlovák, 34 pedig a lengyel oldal állományát gyarapította. A legkevesebb zerge az 1990-es évek végén élt a Tátrában, ekkor a szlovák oldalon számuk alig haladta meg a 200-at. A legnépesebb állomány az 1960-as évek közepén legelészett a tátrai lejtőkön, ekkor nagyjából 1000 zergét számoltak össze.
Hirdetés