4-es fokozatú lavinaveszély Szlovákiában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/01/15
Hirdetés
Foto: Tygodnik Podhalanski
Vasárnapra virradó éjjel a szlovák hegyekben ismét havazott, a levegő hőmérséklete -20 és -8 °C között mozgott. Élénk északi szél fújt, melynek átlagsebessége 50 km/óra – az Alacsony-Tátrában 75 km/óra – volt, a legerősebb széllökések elérték a 90 km/órát. Az elmúlt 24 órában újabb 10-35 cm friss hó hullott, ezzel ebben a havazásos időszakban (utóbbi 3 nap) már 80 cm porhó hullott.

 

Az intenzív havazás, az erős szél és a nagy hideg következtében Szlovákia hegységeiben nagy lavinaveszéllyel kell számolni, ami az 5 fokozatú nemzetközi skálán 4-es fokozatot jelent! Ebben a fokozatban már a hótakaró kisebb terhelése is lavinát indíthat el, és megnő a valószínűsége a spontán meginduló közepes, vagy akár nagy lavináknak is. A magashegyi környezetben ilyen körülmények között nagyon korlátozottak a túrázási lehetőségek, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) nem ajánlja ezeket.

 


Zakopanéban, ahol a jövő hét végén rendezik a hagyományos síugró Világ Kupa versenyt, hó temette be a verseny színhelyét, a Nagy-Krokiew sáncot. A verseny csütörtökön a kvalifikációval kezdődik, a sáncot azonban jelenleg mintegy 60 cm vastag hótakaró borítja. Ma reggel megkezdték a sánc kiszabadítását, mégpedig leginkább hólapátok segítségével. Gyakorlatilag az egész hegy, beleértve a sáncot is hó alá van temetve. Vasárnap reggel munkások egy csoportja hólapátokkal kezdte meg az alsó, keleti lelátó megtisztítását, egy másik csoport szintén lapátokkal indult az érkezési zóna megtisztítására, melynek az alsó részén egy ratrak gyűjti össze a munkások által kitermelt havat. A Tátrai Sí Szövetség elnöke elmondta, hogy bár hatalmas mennyiségű hó borítja a pályát, de ezt tudják kezelni. A verseny csütörtökön kezdődik, addigra a sánc versenyképes állapotban lesz. Az a legfontosabb, hogy nem volt szél. A meteorológusok előrejelzése szerint egyébként vasárnap este megszűnik a havazás a sánc környékén.
Frissítés január 15-én 22:20-kor: Vasárnap este a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) a Lengyel-Tátrában is negyedik fokozatra emelte a lavinaveszély mértékét!
Forrás: https://www.hzs.sk, https://24tp.pl
Hirdetés