Figyelmeztetés a hétvégén a Tátrába készülőknek Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/09/22
Hirdetés
Előttünk áll a hétvége, valószínűleg sokan terveznek kirándulást a Tátrába, mert az előrejelzések optimisták a hétvégét illetően, így hát miért ne?...
Csütörtök estére várhatóan megszűnik a csapadék. A hótakaró vastagsága a Lomnici-csúcson 43 cm, a Kasprowyn 33 cm, a Gąsienica-völgyben 25 cm. Ez 12 éve a legnagyobb hótakaró szeptemberben. A csúcsokon a hőmérséklet a nap 24 órájában negatív.


Legtöbben valószínűleg hallottak Bibircs alatt szerdán történt tragédiáról, ahol egy hódeszka leszakadása magával sodort egy IVBV hegyivezetőt és feleségét. Meghaltak, mert a hatalmas mennyiségű hó maga alá temette őket. Ilyen rossz időben a mentés esélye nagyon csekély.

Nagyon veszélyes időszak áll előttünk. Pénteken közepesen vagy erősen felhős égbolt várható, a csúcsokon a hőmérséklet továbbra is 0 fok alatt marad, mérsékelt szél várható.
Szombaton délire változik a szél iránya, a hőmérséklet pozitív tartományba kerül. Alacsony felhőzet mellett megélénkülő, 50 km/h sebességet elérő széllökések várhatóak. Ezek ideális feltételek a lavinák kialakulásához, ilyen körülmények között bármilyen kis erőhatás, akár egy ember mozgása is elegendő ahhoz, hogy lavinát indítson el.
Vasárnap az eleinte alacsony vagy közepes felhőzet később egyre magasabbra növekszik, délután vagy este némi csapadék várható.
A Tátrában 1500 méter felett téli körülmények uralkodnak. Az 1800 m-nél magasabb gerinceken és csúcsokon a hágóvas és a jégcsákány elengedhetetlen. A vastag hóréteg alatt jégréteg található. Ne csak azt nézzük, hogy „csak” 25 cm hó van az úton, figyeljünk a terep meredekségére!
1500 m alatt ősz van, az ösvények nedvesek és sárosak.
Legyünk óvatosak, mert az ilyen jelentős havazások utáni első és második nap nagyon veszélyes. Reméljük, hogy a napsütéses időjárás senkis sem vezet félre, és nem történik újabb tragédia.
Ahogy fentebb írtam, 1500-1600 m felett különös figyelmet kell fordítani a körülményekre.
Forrás: https://www.facebook.com; Fotó: TOPR

Hirdetés
Hirdetés