Befejeződik a téli zárlat, holnap kezdődik a nyári szezon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/06/14
Hirdetés
Június 14-én befejeződik a téli zárlat, június 15-től ismét túrázhatunk a Tátra szlovák oldalának magasabban fekvő jelzett turistaútjain is. A turisták számára ismét megközelíthetővé válnak a völgyek felsőbb részei, a hágókon át vezető turistautak és a magashegyi csúcsok. Fontos tudni azonban, hogy a Magas- és a Liptói-Tátrában, 1800-2000 méter felett, elsősorban az északi lejtőkön és az árnyékos területeken számítani lehet hófoltokra, a régi hó maradványaira, ezek keresztezéséhez maximális figyelemre van szükség. Ugyancsak megfontolandó, hogy a kora reggeli és a késő délutáni órákban, amikor a hőmérséklet lecsökken, ezek a területek akár le is jegesedhetnek.

A tapasztalt Tátra-járók számára ismert tény, hogy a Tátrában a nyári hónapokat a nagy melegben hirtelen képződő viharok jellemzik. Ezek a hegyekben fokozott kockázatot jelentenek a turisták egészségére, életére nézve. „Ezekben a hónapokban fokozott figyelemmel kell kísérni az időjárás alakulását, a viharokra figyelmeztető előrejelzéseket, melyeket általában kellő idővel előre jeleznek az arra hivatott szolgálatok. A túrákra célszerű a kora reggeli órákban elindulni annak érdekében, hogy a déli órákban már visszafelé tartsunk. Erre azért van szükség, hogy az esetleges viharok ne kitett terepen, nagy magasságban érjenek minket. Senkinek nem ajánlott egyedül túrázni a hegyekben” – tanácsolják a hegyimentők. Ne feledjük, hogy akár egy kisebb sérülés, vagy egy látszólag jelentéktelen orientációs problémából adódó kimerültség esetén a túra nehezen befejezhetővé válik.
„Ha valaki mégis úgy dönt, hogy egyedül indul a hegyekbe, elengedhetetlen, hogy a pontos útvonalról tájékoztassa az otthon vagy a szálláson maradt barátait, ismerőseit, akár a szállásadót, vagy közvetlenül a Hegyi Mentőszolgálatot. Fontos, hogy mindig legyen nálunk teljesen feltöltött mobiltelefon, akkor is ha nagyobb csoporttal túrázunk, és arról sem feledkezzünk meg, hogy a hűvösebb környezetben csökken az akkumulátor kapacitása” emelik ki a hegyimentők.
Már hosszabb ideje elérhető egy, az okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás, amely lehetővé teszi a segélyhívás elküldését egy sürgőségi SMS-ben. Ennek nagy előnye, hogy az esemény leírásával együtt elküldi a hegyimentőknek a küldés helyének pontos koordinátáit, amely jelentősen megkönnyíti az érintet személyek lokalizálását. Az alkalmazás ma már Android és IOS eszközökre is elérhető, és díjmentesen letölthető a HZS honlapjáról.
Az alkalmazás tartalmazza a hegyvidéki területekre vonatkozó aktuális információkat, jelzi a lavinaveszély mértékét, információt nyújt a HZS területi központjainak elérhetőségéről, a hegyekben történő mozgással kapcsolatban, valamint alapszintű segítséget jelent az elsősegélynyújtással kapcsolatban.
Az alkalmazáson kívül a Hegyi Mentőszolgálat természetesen saját honlapján (www.hzs.sk), a 052 / 787 7711-es telefonszámon, valamint a regionális központokban közvetlenül is tájékoztatást nyújt a hegyekben tapasztalható körülményekről.

Hirdetés
Hirdetés