Az idei tél leghidegebb napjai jöhetnek a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/02/10
Hirdetés
Míg a hét elején Lengyelország nagy részén a hőmérők néhány vagy akár 10 fokkal is 0 °C alatti hőmérsékletet mutatnak, addig a Tátrában pozitív hőmérsékletek uralkodnak! A cikk írásakor (február 8.) a Halastónál (Morskie Oko) +3,5 °C, a Lengyel-Öt-tó völgyében (Dolina Pięciu Stawów Polskich) + 1,5 °C volt a hőmérséklet. Ez a kellemes helyzet a napokban azonban arrafelé is drámai módon megváltozik. Az előrejelzések szerint a sarkvidéki eredetű hidegbetörésnek köszönhetően csütörtöktől a Gáspár-csúcson (Kasprowy Wierch) -20 °C körüli hőmérséklet várható. A jelenlegi adatok szerint várhatóan pénteken lesz a leghidegebb, a Gáspár-csúcson akár -23 °ig csökkenhet a hőmérséklet, a pénteken és szombaton érkező viharos erősségű szélnek köszönhetően a hőérzet akár a -40 °C-t is meghaladhatja!

Bár a Magyarországon élő turisták ebben a hónapban még biztosan nem utazhatnak szabadon a Tátrába, azt azért jó tudni, hogy ilyen kemény fagyos időben nagyon könnyű fagyási sérüléseket szerezni. Ilyenkor különösen fontos a több réteg meleg ruha, a meleg lábbeli és a kesztyű. Akinek nincs ilyen kemény mínuszokban történő túrázáshoz szükséges megfelelő ruházata, annak saját egészsége érdekében érdemes megvárni a következő hétvégét, mert az ilyen kemény fagyok nem bocsájtják meg a hibákat.
 
A lengyel kormány február 5-én jelentette be a koronavírus elleni korlátozó intézkedések egy részének fokozatos enyhítését. A hírt a Tátrában, az idegenforgalomból élők nagy örömmel fogadták, arra számítva, hogy ezáltal legalább a téli szezon egy része megmenthetővé válik. A bejelentés szerint 20212. február 12-től, péntektől az ágykapacitás 50 %-áig megnyitják a szálláshelyeket. Ez azt jelenti, hogy ismét megnyithatnak a szállodák, panziók és menedékházak. Lehetőség nyílik szabadtéri sporttevékenységek gyakorlására is, vagyis a sípályák is megnyithatnak, az éttermek azonban egyelőre még zárva maradnak. A korlátozásokat érintő lazítások egyelőre 2 hétig lesznek érvényben, a további döntések az epidemiológiai helyzet alakulásától függnek.

Hirdetés
Hirdetés