Ismét támad a tél a Tátrában - képgalériával Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2017/04/19
Hirdetés
A Tátrában és a hegység lábánál egyelőre nyoma sincs a tavasznak. Hó borítja nem csak a hegység magasabban fekvő részeit, de a völgyeket, sőt, Zakopane ás a déli oldal településeinek utcáit is. Úgy tűnik azonban, hogy ez még csak a kezdte, a következő napokban várhatóan jelentősen megnő a Tátrában a hóréteg vastagsága. A meteorológusok előrejelzései szerint holnap estig a Tátra egyes részein akár 80 cm friss hó is hullhat, a Lengyel-Tátrában működő három fix mérési ponton (Halastó, Gáspár-csúcs, Lengyel-Öt-tó völgye) 30-50 cm friss havat várnak a szakemberek, a Gáspár-csúcson holnap a hóréteg vastagsága elérheti a 2 métert!
Ennél is több hó várható a hegység déli oldalán, Szlovákia legmagasabban fekvő részein. A havazással együtt jelentős lehűlés is érkezik, a hőmérséklet több fokkal 0 °C alá csökkenhet, az erős szélnek köszönhetően a hőérzet egyes helyeken is időszakokban akár a -20 °C-t is elérheti.

Ha azonban ez még nem lenne elég, az erős szélnek és a frissen hullott nagyobb mennyiségű hónak köszönhetően, előfordulhat, hogy a lavinaveszély mértékét 4-es fokozatúra kell emelni. A nemzeti parkok és a hegyimentők mindenkinek azt tanácsolják, hogy tartózkodjanak a Tátra magasabban fekvő részeinek látogatásától, különösen azok, akik nem rendelkeznek megfelelő téli tapasztalattal és felszereléssel, illetve nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a hóviszonyok értékelését illetően.
Az alábbi fotók szerda reggel készültek Tátralomnicon.
Zakopane, ugyancsak április 19-én, szerda reggelForrás: http://tatromaniak.pl; Fotók: https://spis.korzar.sme.sk; TASR; http://24tp.pl
Hirdetés
Hirdetés