A következő napokban intenzív havazás várható a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/10/04
Hirdetés
Bár az idei ősz első havazása már mögöttünk van, a meteorológusok előrejelzései szerint a Tátrában ezen a héten ízelítőt kapunk az igazi télből. Az előrejelzések szerint a Magas-Tátra magasabban fekvő részein a következő néhány napban akár egy méter hó is hullhat. A havazás már a hét első napjaiban megkezdődhet, és a hét minden napján gyakorlatilag megszakítás, hosszabb időjárási ablakok nélkül egészen péntekig folytatódik. Valószínűleg Zakopane is fehér lepelbe burkolózik majd, ahol a lehulló hó vastagsága elérheti a 25 cm-t.

Az időjárás változást jelentős hőmérséklet csökkenés kíséri. A hegyekben napközben néhány, éjjel viszont akár több mint 10 fokkal is 0 °C alá esik a hőmérséklet. Akik úgy döntenek, hogy a következő napokban a Tátrába indulnak túrázni, téli körülményekre készüljenek, a túrák tervezésénél vegyék figyelembe saját képességeiket, és csak az időjárási körülményeknek megfelelő felszereléssel induljanak útnak.


A héten lehulló hó természetesen idővel el fog olvadni, amely később még lehetővé teszi még szép őszi túrák végrehajtását, az elkövetkező napokban azonban napsütésre egyáltalán nem lehet számítani.
A bőséges csapadékkal érkező front nem csak hőmérséklet csökkenést, hanem a felső hóhatár mélyebbre kerülését is eredményezheti. Ez szerdán akár 700 méter is lehet, vagyis már ebben a magasságban is arra lehet számítani, hogy az esőt havazás váltja fel. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) modellje azt mutatja, hogy Szlovákia északi régióiban szerdán 15 cm hóra lehet számítani. Az ismert norvég oldal (yr.no) előrejelzése szerint a Liptói-Tátrában, a Rohács-csoportban akár 34 cm hó várható, és a három egymást követő napon akár 50 cm hó is hullhat. Szerdán hasonlóan intenzív havazás várható Árvában és a Magas-Tátrában is.

Hirdetés
Hirdetés