Téli körülmények a Tátrában, lavina az országúton Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/02/10
Hirdetés
Behavazott ratrak a Sziléziai-háznál
Szlovákiában a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) február 9-én, hétfőn tájékoztatást adott ki a hegyvidéki területekre látogatók részére az ország hegyvidéki területein tapasztalható hóviszonyokkal kapcsolatban. A HZS Lavinamegelőzési Központja értékelése szerint az elmúlt két napban, hétfőn reggelig bezárólag az ország hegyeiben helyenként 50 cm-t is elérő friss porhó hullott, amely az erős szélnek köszönhetően egyenetlenül van elosztva a felszínen. Az erős északnyugati szél elsősorban a déli, délkeleti lejtőkre fújta a havat, ahol ennek köszönhetően veszélyes hórétegek, hópárkányok és instabil hómezők alakultak ki. A hegygerinceken szintén nagyobb hópárkányok alakulhattak ki. A frissen lehullott hó nem kötődik a korábbi hótakaróhoz, amely szintén eléggé instabil volt. A hótakaró bizonytalanságához hozzájárul a levegő alacsony hőmérséklete is.

Hétfőn reggel tovább folytatódott a havazás, tegnap a közepes magasságokban (Sziléziai-ház 30 cm, a Lomnici-nyereg alatt 60 cm) hullott nagyobb mennyiségű hó, amely a kemény, néhol jeges felületre rakódott. A már eddig is lehullott, és még várható hó saját tömege is közepes és nagy spontán lavinákat indíthat el a 30°-nál meredekebb lejtőkön. Ezen kívül akár kisebb terhelés (síelők, snowboardosok mozgása, hótalpon túrázók mozgása, csoportos turisták egymástól 10 méternél nagyobb távolságra történő mozgása) esetén is szintén helyi lavinák indulhatnak el.
Időközben melegedni kezdett a levegő, ez a tendencia úgy tűnik, folytatódik a következő napokban is. A felmelegedéstől a hó még nehezebbé válik, ennek köszönhetően saját tömege, vagy akár csak kisebb terhelés következtében is lavinák indulhatnak el. Ezért az elkövetkező napokban valószínűleg néhány hegyvidéki területen még a jelenlegi fokozott (3-as szintű) lavinaveszélynél is magasabb lavinaveszély várható.
A lavinamező az országúton
Vasárnap délután 16:00 óra körül spontán lavina érte el az Alacsony-Tátrában, az Ördöglakodalma-hágóból (Čertovica) északi irányban levezető I/72 számú állami közutat. A lavinamező a hágótól kb. 1 km-re Liptóújvár felé érte el az országutat, melyet a lerakódás helyén kb. 10 méter hosszban takart be, a hótakaró magassága elérte a másfél-két métert. A forgalmas közutat a lavina észlelése után átmenetileg lezárták, és csak hétfőn, nem sokkal délután 13:30 óra előtt nyitották meg ismét. További fotók a lavináról: https://slphzs.wordpress.com

Természetesen a Tátra lengyel oldalára is jutott a bőséges havazásból, mára ezen a télen még nem látott vastagságú hópaplan alakult ki. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) szakemberei azt javasolják a turistáknak, hogy tartózkodjanak a hegyi túráktól. A hétvégi intenzív havazás után a Lengyel-Tátrában a hóréteg vastagsága helyenként eléri, sőt meghaladja a két métert. Itt is 3-as fokozatú, vagyis jelentős lavinaveszély van érvényben. Bár a nemzetközi skála öt fokozatból áll, ne feledjük, hogy csak az alsó három fokozatnál beszélhetünk egyáltalán túrázásra alkalmas feltételekről. A hegyimentők ezért azt javasolják, hogy a turisták csak a völgyekben túrázzanak, de ott is nagyon körültekintően. A Lengyel-Öt-tó völgyébe vezető turistaút például egy küszöbön vezet keresztül, melynek a meredeksége 35°. Ennek köszönhetően ilyen körülmények között ott bármikor számíthatunk lavinára. A látszat ellenére nem mondható teljesen biztonságosnak a Halastóhoz vezető aszfaltozott turistaút sem, amely a felső részén több vályút is keresztez, amelyben szintén elfordulhatnak (és a múltban bizony elő is fordultak) lavinák. A hegyimentők ezért azt javasolják, hogy a tervezett túra előtt kérjünk tanácsot a téli Tátrában megfelelően tapasztalt személytől, vagy akár a maguktól a hegyimentőktől. Ne féljünk őket megkérdezni, hiszen ezért vannak!

Hirdetés