Fotók és videók a Tátrából – 2015. február 1-15. Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/02/20
Hirdetés
Ahogy azt az utóbbi években már megszokhattuk, február első napjaiban a Tátrában megérkezett a valódi tél. Eddig is volt már hó, volt, ahol jelentősebb mennyiség is, de az utóbbi évek időjárásának köszönhetően a Tátrában a leghóbiztosabb hónapnak talán a februárt tekinthetjük. Ebben 2014/2015 telén sem kellett csalódni, február első hét végéjén jelentős havazás érte el a hegységet, és mind a déli, mind az északi oldalon jelentősen megnövelte a hóréteg vastagságát. Ezzel együtt átmenetileg természetesen emelkedett a lavinaveszély mértéke is, de a hónap közepére korábban jelzett felmelegedés elmaradásának köszönhetően a hóréteg viszonylag gyorsan stabilizálódott.

A hónap második hetében pedig szikrázóan szép napsütéses napok követték egymást, eleinte némi inverzióval a második hétvégére viszont már csak némi, leginkább a gerinceken és a magasabban fekvő területeken érzékelhető széllel. Szerencsére azonban a szép számmal előfordult spontán lavinák emberéletet eddig nem követeltek, reméljük, ez így marad a téli szezon végéig. A hónap első két hetében is sok szép fotót is videót láthattunk a téli Tátrában nyitott szemmel járó túratársaink jóvoltából, melyekből ezúttal az alábbiakban látható fotókat osztottam meg a www.magas-tatra.info oldal Facebook profilján. Több túratársunk is küldött nekem fotókat, amit ezúton is szeretnék mindenkinek megköszönni, ezek közül is jó néhány megosztásra került az oldalon. Elnézését kérem viszont mindenkinek, aki önállóan szeretné saját fotóit megosztani az oldalon, erre sajnos továbbra sincs lehetőség. Viszont bárki, akinek megosztásra érdemesnek gondolt fotói, videója van a Tátráról, a Tátrában véghezvitt túráról, küldje el a fotók elérhetőségének linkjét az ismert e-mail címre, vagy az oldal Facebook profiljára üzenetben, és amint alkalom nyílik rá, szívesen megosztom ezeket. A február első két hetében megosztott fotók és videók megtekintéséhez ezúttal is jó szórakozást kívánok mindenkinek!

Fotók:

2015. február 1.
Éjszaka Zárban (Ždiar).
Fotó: Jozef Pitoňák

2015. február 2.
Denevér - Kilátás a Placslivoról a Magas-Tátra felé.
Fotó: Marián Béreš

2015. február 3.
Vasárnap reggel a Tátrában...
Fotó: Rafał Raczyński

2015. február 4.
A Bélai-Tátra a ma Lengyelországhoz tartozó Kisláposról (Łapszanka).
Fotó: Marián Béreš

2015. február 5.
A Halastavi-völgyet a lengyelek a Halastóhoz vezető út melletti vízesésekhez hasonlóan 1890-ben Mickiewicz-völgynek szerették volna elnevezni, ezt azonban senki nem támogatta, így hamarosan el is tűnt.
Fotó: Adam Brzoza

2015. február 6.
A Svinica (2301 m) főcsúcsa, a videóban látottnál kicsivel kevesebb hóval. Szép téli célpont lehet...
Fotó: Portal Tatrzański

2015. február 7.
Néha így készülnek az általunk megcsodált természetfotók...
Fotó:  W górach jest wszystko co kocham

2015. február 8.
Tegnapi panoráma a Gyömbér csúcsáról.
Fotó: Bibircs túrablog

2015. február 9.
Szombati panoráma a Tengerszem-csúcsról.
Fotó: Hej Krzysztof

2015. február 10.
Tegnap azt láttuk, milyen panoráma volt szombaton a Tengerszem-csúcsról. Ez a fotó ugyanazon a napon készült a csúcs alatti Menguszfalvi-völgyben.

2015. február 11.
A Tátra a Babi Góra csúcsáról.
Fotó: Miroslav Mäsiar

2015. február 12.
A Giewont szigetként emelkedik ki a felhőtengerből.
Fotó: Andrzej Mikler

2015. február 13.
A legszebb sziget, ami kiemelkedhet a felhőtengerből...
Fotó: Zbyszek Golebievski

2015. február 14.
Múlt hét végén a Poprádi-tónál...
Fotó: Német Veronika

2015. február 15.
A Tengerszem-csúcs a Tengerszem partjáról ma, 2015. február 15-én.
Fotó: Nagy Árpád

Videók:

 
2015. február 3.
Úton hazafelé, sötétedés előtt... Április 1-től november 30-ig a Lengyel-Tátra turistaútjai sötétedéstől virradatig nem látogathatók.

 
2015. február 6.
Ilyen gyönyörű és izgalmas a Svinicára vezető út télen. Ez azonban hegymászó útvonal, és nem jelzett turistaút, és ahogy látható, csak a megfelelő felszereléssel és megfelelő tapasztalattal vágjunk neki...


 
2015. február 7.
Tatry Ice Master 2015 - A jégszobrászok alkotásai a tavasz beköszöntéig megtekinthetők az Ótátrafüredről siklóvasúttal elérhető Tarajkán (Hrebienok, 1284 m).

 
2015. február 10.
Téli túra és freeride a Zawratról.

 
2015. február 13.
Tátra 2014 - felgyorsítva. Mert szép...


Összeállította: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés