105 évvel ezelőtt alakult meg a TOPR Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/10/25
Hirdetés
105 évvel ezelőtt, 1909. október 29-én alakult meg a Lengyelországban a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe, TOPR). A XIX. század végén és a XX. század elején a turizmus fejlődésével együtt nőtt a hegyekben bekövetkezett balesetek száma is. Egy hegyimentő egyesület létesítésének ötlete Lengyelországban először 1907-ben került szóba a „Taternik” című lapban. A terv ekkor még az osztrák hatóságok ellenállása miatt nem valósulhatott meg. Újabb lendületet adott az ügynek Mieczysław Karłowicz balesete, aki 1909 februárjában lavinabalesetben vesztette életét a Kis-Kápolna (Mały Kościelec) lejtőin. Végül is aztán 1909. október 29-én a ma Ukrajnához tartozó Lvivben (Lemberg) megalakult a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat. A szervezet székhelyének Zakopanéban a Dworzec Tatrzański nevű épület lett kijelölve, szimbóluma kék kereszt fehér alapon. A TOPR első elnöke Mariusz Zaruski, helyettese pedig a híres vezető, Klimek Bachleda lett.

Az Alapítóokmány 2. paragrafusa kimondja, hogy „…Az Egyesület célja az eltűnt turisták felkutatása, valamint a Tátra területén bekövetkezett szerencsétlenségek áldozatainak elsősegélyben történő részesítése”. Kezdetben 11 hegyimentő dolgozott a Mentőszolgálatban, ez a szám később önkéntesek bevonásával bővült, 1939-ben már 50 hegyimentő állt készenlétben.
A II. világháború idején a TOPR „Önkéntes Tátrai Hegyimentők” (Freiwillige Tatra Bergwacht) néven működött, majd 1952-ben csatlakozott az országos hatáskörű Önkéntes Hegyimentő Szolgálathoz (Górskiego Ochotniczego Towarzystwa Ratunkowego, GOPR). Négy évvel később GOPR Tátrai Csoportja (Grupy Tatrzańskiej GOPR) névre keresztelték át, amelyet 1991-ig használt. A Mentőszolgálat jelenleg a Belügyminisztérium alárendeltségében működik.
Rendkívül fontos dátum a hegyimentés történetében 1963, amikor új fejezet kezdődött a hegyimentők életében – mentőhelikoptert kaptak. Az első bevetésen Tomasz Augustyniak vezette a mentőhelikoptert, amely a Lengyel-Öt-tó völgyéből lábtöréssel szállított egy turistát a zakopanei kórházba. A helikopter használatának, a mentési módszerek folyamatos javításának köszönhetően a későbbi években sok turista életét sikerült megmenteni.
1992-ben Lech Wałęsa lengyel elnök egy PZL W-3 Sokół típusú helikoptert adott át a hegyimentőknek. Ez a helikopter két évvel később sajnos maga is balesetet szenvedett, ennek során két pilóta és két hegyimentő veszítette életét. 1995-ben új Sokół típusú helikoptert kapott a TOPR, melynek ma több mint 250 tagja van, közülük 36 hivatásos hegyimentő látja el az ügyeleti feladatokat, a többiek önkéntesként várják a bevetésre szólító parancsot. A hegyimentőket gyakorlatilag mindenhol – sziklafalakon, völgyekben, barlangokban, víz alatt és a sípályákon is – bevethetik, az évenkénti beavatkozások száma átlagosan 2.500 körül mozog.

Hirdetés
Hirdetés