Fotók és videók a Tátrából – 2014. július 16-31. Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/08/01
Hirdetés
Magunk mögött hagytuk a tátrai nyár talán legcsapadékosabb hónapját, reméljük, ezután már kevesebb csapadékkal és több napsütéssel találkozhatunk tátrai túráink során. A Lengyel-Tátrában például 100 éves rekordot döntött a júliusban tapasztalat viharos napok száma, a Kis-Fátrában pedig iszonyatos pusztítást vitt véghez a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék, amely egész hegyoldalakat mosott el, hatalmas kő- és sárlavinát okozva a Vrátna-völgyben. A Tátrát ezek a nagy pusztítások ezúttal szerencsére elkerülték, igaz, viharokból ide is jutott bőven, és sajnos a viharban olykor turisták is bajba kerültek. A sok éves átlagot tekintve időjárási szempontból az augusztus már nyugodtabbnak ígérkezik, így remélhetőleg békésebb túrák, szebb kilátások, egyre több felhő- és viharmentes nap vár ránk.

Újabb két hét elteltével a Facebook hozzáféréssel nem rendelkező látogatók kedvéért ismét összegyűjtöttem és közzéteszem a www.magas-tatra.info oldal Facebook profilján az utóbbi két hétben megosztott fotókat, videókat. Július második felére visszatekintve azt látom, hogy ezúttal végig a Tátrában maradtunk, legalábbis a fotókat tekintve. Ez valószínűleg a véletlen műve, valószínűleg ebben az időszakban nem találkoztam olyan, más hegységet bemutató fotóval, ami magával ragadott volna. Voltak ilyenek viszont a Tátrában, mégpedig annak több részén is, így ezúttal is láthatunk fotókat a Magas-, a Liptói- és a Lengyel-Tátrából is. A bő választékból ezúttal talán a Krakkói-szurdokban készült fotót emelném ki, mivel ezt a szurdokot a magyar turisták talán méltatlanul háttérbe szorítják. Ennek oka lehet éppen az, hogy kevésbé van benne a köztudatban, pedig a Kościelisko-völgyben tudtommal viszonylag sok magyar turista megfordul, a szurdok pedig ennek a völgynek egyik mellékágában találhat, és egy laza 1 órás sétával végigjárható. Az itt közölt fotó talán meghozza a kedvet ennek a hangulatos kis zugnak a bejárásához, de remélhetőleg a többi fotó is megfelelő alap lehet egy jövőbeni tátrai túra tervezése során. A videók ebben a két hétben szintén véletlenül, de többnyire az azonos napokon megosztott fotókhoz kapcsolódtak, így többek között végig követhetjük pl. a Kis-Viszokára és a Kapor-csúcsra vezető túra útvonalát is. A fotókhoz és videókhoz ezúttal is jó szórakozást kívánok…

Fotók:

2014. július 16.
Teljességgel a véletlen műve, de a mai íráshoz keresve sem találhattam volna jobban illő fotót: viharfelhők a Svinica fölött.

2014. július 17.
A Kriván és a Kriváni-zöld-tó érdekes perspektívából...
Fotó: Jaro Majerník

2014. július 18.
Sas út, Zerge-csorba. Kilátás dél felé.
Fotó: Ewelina Domańska

2014. július 19.
Egy kis cukiság erre a hét végére. Hát nem aranyosak?...
Fotó: Adam Brzoza

2014. július 21.
Kedvenc tátrai látképeim egyike, a Vadorzó-hágó az elmúlt hét szombaton, útban lefelé a Kapor-csúcsról. Köszönet a fotóért Barathy Tamásnak!

2014. július 22.
A Barát-völgyecske a Lengyel-Tátrában. Lent tavak, mégpedig nem is akármilyenek fent csúcsok, mégpedig nem is akármilyenek... Jártatok már itt?
Fotó: Krzysztof Sajecki

2014. július 23.
A Krakkói-szurdok a Lengyel-Tátrában, a Koscielisko-völgyben. Jártatok már itt, és a szurdokban található Sárkány-gödörben?
Fotó: Adam Brzoza

2014. július 24.
A Tátra 3000 méter magasságból.
Fotó: Miro Švec

2014. július 28.
Legtöbben, legtöbbször csak elsétálunk mellette, útban egy sokkal nagyobb tó felé, hiszen nem ez az úticélunk. Pedig szép, ugye?...
Fotó: Adam Brzoza

2014. július 29.
A Hegyes-Rohács láncai a Liptói-Tátrában, háttérben a Volovec.
Fotó: Stromy života

2014. július 30.
Madártávlatból
Fotó: Ingrid Križanová

2014. július 31.
Kilátás az Omladék-völgyet övező csúcsokra (pl. Ganek, Ruma-csúcs, Márta-csúcs, stb.) a Rét-nyeregből.
Fotó: Samo Outdoorman

Videók:

 
2014. július 17.
A mai cikkhez ez illik a legjobban: Vadorzó-kilátó, 2014. július 5.

 
2014. július 18.
A Ganek és a Ruman-csúcs megmászása.

 
2014. július 23
A mai cikkhez kapcsolódva egy szép kis videó a Kis-Viszoka-csúcsára tett túráról, Ludányi Tamás kamerájával.

 
2014. július 28.
Irány a Kapor-csúcs!


Összeállította: Nagy Árpád
Hirdetés
Hirdetés