Gömbpanorámák: Siklawa-vízesés, Lengyel-Öt-tó völgye Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/07/27
Hirdetés
A Lengyel-Tátra egyik látványos túraútvonala a Halastó (Morskie Oko) felé vezető aszfalt úttól a Roztoka-völgyön (Dolina Roztoki) völgyön át az Lengyel-Öt-tó völgyéig (Doliny Pięciu Stawów Polskich) induló zöld jelzés, majd onnan a kék jelzésen vissza a Halastóhoz vezető út. A nem könnyű, de talán mindenki által teljesíthető túra igen változatos és gyönyörű helyszíneken vezet. 
Az indulást követően kb. 2 órás gyaloglás után érjük el a Siklawa-vízesést, amelyen két lépcsőben mintegy 70 méter magasból zúdul alá a fölötte lévő tavak vize. A vízeséstől északra kétezer métert és azt meghaladó hegycsúcsok alkotják a pompás panorámát. Ezeken a gerinceken halad a Sas út (Orla Perć), amelyet a világ harmadik legnehezebb turistaútjának tartanak. 

Az öt tó közül a Nagy-tó (Welki Staw Polski) területe 34 hektár, alig valamivel kisebb mint a Halastó, de 79 méteres mélységével a Tátra legmélyebb tava. Itt található Lengyel-Tátra legmagasabban fekvő (1655 m) menedékháza is, ahol pótolhatjuk az elvesztett energiánkat.
A Halastó felé vezető kék jelzésű turistaút 1850 méterre magasra visz bennünket, de a nehézségekért kárpótol minket a több irányban kitáruló panoráma.
A GPS által mért adatok: az út hossza 12 km, a túra teljes ideje 7 óra 20 perc (ebből a tiszta menetidő 4 óra 25 perc), emelkedés 864 méter, süllyedés 618 méter.
Az interaktív gömbpanorámák a 360x180fok.blogspot.hu oldalon tekinthetők meg!

Forrás és fotók: http://360x180fok.blogspot.hu
Hirdetés
Hirdetés