Gömbpanorámák a Kościelisko-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/06/15
Hirdetés
A 9 km hosszú Kościelisko-völgy (Dolina Kościeliska), mint a Nyugati-Tátra legszebb völgye sok turistát vonz. Festői rétek, meredek sziklák, változatos természet és az egyedülálló tájkép teszi, hogy ez az egyik leglátogatottabb völgy a Tátrában. A fővölgy felső részén három nagyobb ágra oszlik, ezek a Kevély-völgy (Dolina Pyszniańska), a Lengyel-Toman-völgy (Dolina Tomanowa) és a Miętusz-völgy (Dolina Miętusia). A fővölgynek számos kisebb ága is van, mint pl. a nagyon vonzó, a turisták által részben hozzáférhető Krakkói-szurdok (Wąwóz Kraków).

A völgyben már a XV. század végén ezüstöt és rezet bányásztak, míg a XVIII. század végén, a XIX. század elején színesfémek kinyerésére használt vashámor üzemelt a völgyben, sőt, egy vendéglő is működött. Az egykori hámorra a Betyár-kápolna (Kapliczka Zbójnicka) emlékezteti az arra járókat. A legenda szerint a kápolna egy templom helyén áll, amelyről a tisztás, sőt, az egész völgy kapta a nevét. A völgyben nagyon korán, már a XVIII. század második felében feltűntek az első turisták.
A völgyben a zöld jelzésű turistaút vezet végig, melyen a Kiry nevű tisztástól a PTTK Ornak menedékházáig juthatunk el. A zöld jelzésből számos jelzett turistaút ágazik el különböző irányokba, amelyekről megtekinthetjük a völgy legérdekesebb pontjait. A menedékháztól a zöld jelzés tovább vezet a Lengyel-Toman-völgybe, a fekete jelzésű turistaúton pedig könnyű túrát tehetünk a völgy egyetlen tavához, a Fenyves-tóhoz (Smreczyński Staw).
A Kościelisko-völgyben készült 360 °-os interaktív gömbpanorámák a 360x180fok.blogspot.hu oldalon tekinthetők meg.

Hirdetés
Hirdetés