Gömbpanorámák a Halastóról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/25
Hirdetés
A Halastó (Morskie Oko) 1395 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, ez a legnagyobb tó a Tátrában (területe 35 hektár), egyben egyike a legmélyebbeknek (mélysége 51 méter). A tó egyik jellemzője természetes halállománya (a tóban pisztrángok élnek, erre utal a tó eredeti lengyel neve is, hiszen régebben Rybi Staw, vagyis mai magyar nevéhez hasonlóan Halastó néven ismerték, mai lengyel nevét, amely szó szerinti fordításban Tengerszemet jelent, csak a XIX. században, a turizmus kialakulása idején kapta). A tó az év néhány hónapjában be van fagyva, a víz még a legmélyebb részeken is csak igen enyhén hullámzik (a mélyebben fekvő részek állandó hőmérséklete +4 °C, a felső rétegek melegebbek). A gleccser által maga előtt tolt moréna gátján épült fel 1907-1908-ban a PTTK Stanisław Staszicról (a tó egyik első feltárójáról) elnevezett Halastavi menedékháza. A Halastavat a piros jelzésű turistaúton kb. 1 óra alatt akár járhatjuk körül.

A tavat jelzett turistaúton több irányból is elérhetjük. Hosszú erdei túra keretében a Topor-irtásról (Toporowa Cyrhla) a Kutyatej-réten (Psia Trawka), a Waksmunkdi-réten (Waksmundzka Połana) és a Mickiewicz-vízeséseken (Wodogrzmoty Mickiewicza) keresztül a piros jelzésen, amely felmegy egészen a Tengerszem-csúcsra (a Halastó körüljárását lehetővé tevő kitérővel együtt). Két útvonalon érhetjük el a tavat a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich), a kék jelzésű turistaút a Mormota-halmon (Świstawa Czuba), a sárga jelzésű pedig a Réz-hágón (Szpiglasową Przełęcz) vezet, és természetesen ne feledkezzünk meg a Bialkai-szénégető (Palenica Białczańska) nevű tisztásról induló legforgalmasabb lengyel-tátrai turistaútról sem, amely néhány rövidítéstől eltekintve végig aszfaltozott úton halad.
A Halastónál és annak környékén készült 360 °-os interaktív gömbpanorámák a 360x180fok.blogspot.hu oldalon tekinthetők meg.

Hirdetés
Hirdetés