Fokozott lavinaveszély, nehezen járható utak a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/16
Hirdetés
A Tátra időjárását jelenleg egy alacsony nyomású légköri front határozza meg, amely jelentős szélerősödést okozott Szlovákia csaknem egész területén, a hegyekben azonban az átlagosnál is hevesebb széllökéseket okozott. Az erős, néhol viharos szelet intenzív esőzés kíséri, amely 1800 méter tengerszint feletti magasságtól intenzív havazásba megy át. A Magas- és a Lipót-Tátra legmagasabban fekvő területein helyenként közel 40 cm-nyi friss, nedves hó hullott. Az előző havazással együtt helyenként akár 100 cm is lehet a hóréteg vastagsága. Ez az erős széllel párosulva jelentősen megnöveli a lavinaveszélyt. Az új hó a nagyobb magasságokban az erős szélnek köszönhetően egyenetlenül oszlik meg, emiatt akár a lejtők kisebb terhelése során is lavinák indulhatnak el, egyes helyeken pedig közepes méretű spontán lavinák is kialakulhatnak. Különösen a nagyobb tengerszint feletti magasságban fekvő területek lehetnek veszélyesek, ezek viszont hatással lehetnek az alacsonyabban fekvő turistautakra és ösvényekre. A fokozott lavinaveszély az elkövetkező napokban továbbra is fennmarad.

A Liptói-Tátra egyik leginkább lavinaveszélyes területén, a Zsári-völgyben pénteken reggel spontán lavinák indultak el. Közülük a legnagyobb a Jalóci-domb (Príslop) lejtőjén indult el, és a Zsári menedékházhoz vezető út közelében állt meg. A lavina az egyébként is megáradt Fenyves-patak (Smrečianka) medrében rakta le terhét, eltorlaszolva ezzel a patakot, amely feltorlódva elsodorta a menedékház alatt található hidat. Az egész utat kidőlt fák torlaszolják el, a völgyön való átkelés jelenleg nem lehetséges. Hasonló spontán lavinák több helyen is előfordultak a nap folyamán, ebből a szempontból jelenleg a Magas-, Liptói- és Bélai-Tátra völgyei a legveszélyesebbek.
A kidőlt fák miatt a Magas- és a Liptói-Tátra más völgyeiben, illetve a hegység lábánál több helyen is nehéz, néhol nem lehetséges a közlekedés. A tegnapi vihar nyomán több helyütt kidőlt fák fekszenek az útvonalakon, az ezeken történő áthaladás kockázatos lehet a turisták számára. Egyúttal a turisták jelenléte a kidőlt fák elszállítását is megnehezíti. Ezért, valamint a kedvezőtlen időjárási körülményekre tekintettel a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) nem javasolja a Tátrában történő túrázást.

Forrás és fotó: http://www.hzs.sk
Hirdetés
Hirdetés