Ezekben a napokban nem ajánlott a Tátrában túrázni Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/05/15
Hirdetés
Bár a Tátrában nem várható újabb, jelentős szélvihar, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) szakemberei, valamint a magashegyi menedékházak bérlői ezekben a napokban nem javasolják a magashegyekben történő mozgást. Annak ellenére, hogy erős szél fúj, és a lavinaveszélyt is felemelték hármas fokozatúra, a helyzet a szakemberek szerint még nem drámai. A poprádi tűzoltóknak szerdán este csak néhány kidőlt fát kellett eltávolítani, pl. Ótátrafüred és Tátralomnic között is. Néhány fát ki kellett vágni a Csorbai-tó és a Poprádi-tó között, és folyamatosan figyelik a veszélyesnek ítélt útszakaszokat. A tűzoltóság szóvivője a rossz idő ellenére nem látja tragikusnak a helyzetet.

A HZS honlapján figyelmeztetett a várható jelentős csapadékra és erős szélre. A HZS vezetője, Jozef Janiga összességében senkinek sem ajánlja, hogy ezekben a napokban a Tátrában túrázzon. Úgy tűnik, a meteorológusok és a HZS figyelmeztetését komolyan vették a turisták. „Szerdán járt itt egy 6 fős csoport, de azonnal visszafordultak, ma viszont már senki sincs itt” – mondta el csütörtökön a Téry-menedékház gondnoka, Miroslav Jílek. Ő magas sem javasolja az elkövetkező napokban a magashegyi túrát. „Erős szél fúj, havazik és fagypont alatti a hőmérséklet. Ennek köszönhetően e kevésbé tapasztalt és tájékozott turisták könnyebben eltévedhetnek a magasabban fekvő területeken, ahol a jelzések nem láthatóak a hó alatt” – mondta.
A turisták mozgását ezen kívül az erdősávban az erős szél által kidöntött fák is akadályozhatják. Minden erősebb szélviharban számos fa dől ki, ezen kívül pedig az elszáradt faágakat bármikor letörheti a szél, ami szintén veszélyforrás s turistákra nézve. „Amint alább hagy a szél, kimegyünk a területre, és ismét járhatóvá tesszük a turistautakat” – mondta el Lenka Burdová, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) szóvivője. A hegység északi területén a heves esőzések okoznak problémát, a patakok összefolyásánál feltorlódó víz több helyen károsíthatja a turistautakat. A jelenlegi körülmények között a TANAP sem javasolja a Tátrában történő túrázást.
Az intenzív havazásnak köszönhetően a Magas- és a Lipóti-Tátrában hármas fokozatúra növelték a lavinaveszélyt. A HZS Lavinamegelőzési Központjának munkatársa elmondta, hogy a várható heves esőzések, az erős szél az ilyenkor szokatlan mennyiségű hó miatt nem ajánlott a hegyi terepen történő mozgás. Az északi fekvésű meredek lejtőkön már kisebb terhelés esetén is lavinák indulhatnak meg, de spontán lavinák elindulására is számítani lehet. Csütörtök reggel a Tátra gerincein havazott, és északi irányú, 140 km/órás széllökéseket is elérő erős szél fújt. A levegő hőmérséklete 4-5 °C körül mozgott. A Tátra északi oldalán az elmúlt 24 órában egyes helyeken akár 80 cm friss hó is hullott.
Az erős szél azonban nem csak a turistákat, de az élővilágot is fenyegeti. Pavol Fabian, a TANAP igazgatóhelyettese elmondta, hogy elsősorban a madarak vannak veszélyben, mivel az erős szél elsodorhatja fészküket, melyben ilyenkor már tojások vagy a fiókáik vannak. A hideg, szeles idő befolyásolhatja az idei vadpopulációt is, hiszen a szarvasok és őzek ezekben a napokban hozzák világra kicsinyeiket. A mormoták valószínűleg visszahúzódnak járataikba, a frissen hullott hó megnehezítheti viszont a zergék életét, akik szintén mostanában hozzák világra gidáikat.

A nem várt időjárási helyzet természetesen a Tátra lengyel oldalán is mozgalmas napokat idézett elő. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) kettes fokozatúra emelte a lavinaveszély mértékét. Jan Krzysztof, a TOPR vezetője elmondta, hogy a következő napokban intenzív esőzések várhatóak, amelyek a Tátra magasabban (1600 méter feletti) területein havazásba mennek át, emiatt várhatóan a lavinaveszély is növekedni fog. Ennek következtében hirtelen megemelkedhet a patakok vízszintje, valamint helyi sár- és kőlavinák fordulhatnak elő. A hegyimentők a magasabban fekvő területekre tervezett túrák elhalasztását javasolják, és az alacsonyabban fekvő területeken is különösen óvatosnak kell lenni a patakokon történő átkelésénél. Az időjárásban várhatóan csak a jövő héten következik be javulás.
Csütörtök délelőtt 9:45-kor a Lengyel-Öt-tó völgyében +0,8 °C, a Gáspár-csúcson -0,8 °C volt a hőmérséklet.A Szlovák Paradicsomban, Vernár környékén így dőltek az útra az átázott talaj következtében meggyengült gyökerű fenyőfák.


 
Helyzetkép a Magas-Tátrából


Épületek tetejét szaggatta fel a szél
Hirdetés
Hirdetés