65 éves a Tátrai Nemzeti Park Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/01/02
Hirdetés
Az 1948. december 18-án megalkotott törvény alapján Csehszlovákiában 1949. január 1-én hozták létre a Tátrai Nemzeti Parkot (TANAP). A mai Szlovákia legnagyobb nemzeti parkja a létrehozása óta eltelt időben több jelentős változáson esett át. A nemzeti park mindennapjait ma két állami szervezet, a TANAP Igazgatóság (Správa TANAP) és a TANAP Állami Erdészet (Štátne lesy TANAP) irányítja. Előbbi fő feladata a természetvédelem, utóbbi pedig az erdőgazdálkodás, a turistautak felelőse. „Erdészek és természetvédők generációi dolgoztak a nemzeti parkban. Bár sokszor nem könnyű, de arra törekszünk, hogy azokat a célokat, amelyeket elődeink kitűztek megpróbáljuk fenntartani az utánunk következő generációknak, akik aggódnak a védett állat- és növényvilág, az erdei ökoszisztémák jövője miatt” – foglalta össze Pavol Majko, a TANAP Igazgatóság vezetője.

Hozzátette, hogy a nemzeti park létrehozásának idején az erdészek és a természetvédők a legfontosabb feladatnak a Tátrai Nemzeti Park területének revitalizációját tartották. Az emberi tevékenység már évszázadok óta igen jelentős károkat okozott. Különösen a fakitermelés és az állatállomány legeltetése voltak negatív hatással az erdei ökoszisztémára. Elsődleges feladat volt tehát a nemzeti park fokozatos erdősítése, majd pedig a későbbi gondoskodás ezekről a területekről. Ehhez viszont elengedhetetlen volt a törvényi szabályozás.
A múltból fennmaradt célok Majko szerint nem változtak, az érintettek küldetése ma is a ritka állatfajok, a növények, a fák és a teljes ökoszisztéma megőrzése a jövő generációk számára. A közelmúltban a Magas-Tátrában jelentős összegeket fektettek az infrastruktúra fejlesztésébe, a természetvédők szerint ez a nemzeti park történelméhez köthető. „A múltban skizofréniás állapot volt, hogy a már korábban is meglévő és működő sípályák is a nemzeti természetvédelmi területen maradtak. Ez egy olyan paradox helyzet, melyet azóta sem sikerült megoldani. Az, hogy az 5. (legmagasabb) szintű védelem alá eső területen sípálya található, leértékeli a természetvédelem minőségét” – tette hozzá Majko.
Az új természetvédelmi zónákat meghatározó, kidolgozás alatt lévő törvényben az igazgató véleménye szerint ezeket a területeket ki kell zárni a legmagasabb szintű védelem alatt álló területek listájából. „Véleményünk szerint csak a már meglévő síközpontok korszerűsítése lenne megengedhető, amelyek közül néhány már a nemzeti park létrehozás előtt is létezett. Ugyanez vonatkozik Tátravárosra, annak lakóira is, akik itt élnek” – mondta Majko azzal, hogy a TANAP Igazgatóság elfogadja a terület modernizációjára vonatkozó törvényi előírásokat. A jövőben azonban minden érdekelt elkötelezi magát, hogy ezeket a területeket kizárják a természetvédelemből.
„Az elmúlt 65 évben nőtt az erdőterületek nagysága, valamint minősége. A korai években lépésről lépésre sikerült megszüntetni a negatív emberi beavatkozást, melynek következményei a természetes állapotok visszaállításával azonnal látszottak. Összehasonlításképpen a nemzeti park létrehozása idején csak nagyon kis számú zerge élt a Tátrában, de már a múlt század 50-es, 60-as éveiben jelentősen nőtt a számuk” – mondta el Marián Šturcel, a TANAP igazgatóság helyettes vezetője.
Véleménye szerint ugyanakkor a nemzeti park létrehozásának köszönhetően nőtt meg az érdeklődés a Tátrai Nemzeti Park iránt, olyannyira, hogy napjainkban a turizmus a meghatározó elem a Tátrában. „Ez nem negatívum, ezt hozta az élet. Alapvetően nem érte negatív hatás a Tátrát az emberi befolyásnak köszönhetően. Azok a negatívumok, amelyek elérték a Tátrát, olyan dolgok, amelyek az embertől függetlenek. Vonatkozik ez például a 9 évvel ezelőtti természeti csapásra” – tette hozzá Šturcel azzal, hogy még a turizmus fejlesztésére és a Tátra kihasználására tett legutóbbi beruházások sem járhatnak végzetes következményekkel.
Kapcsolódó bejegyzés: Egy nemzeti park, két TANAP

Forrás és fotó: http://www.aktuality.sk
Hirdetés
Hirdetés