Őszi körülményekre készüljünk a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/11
Hirdetés
Bár a Magas-Tátrában jelenleg még kellemes az időjárás, a turistáknak azonban ezekben a napokban már fel kell készülniük arra, hogy a magashegyi terepen ilyenkor már hűvösebb időjárás uralkodik, helyenként és időszakonként csúszósak lehetnek a sziklák. Jozef Janiga, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) igazgatója elmondta, hogy a kora reggeli és a késő esti hőmérséklet a hegyekben megközelítheti a fagypontot, amelyhez minden turistának alkalmazkodnia kell. „Szeptember-októberben már bármikor számíthatunk kisebb havazással és természetesen cseppfolyós csapadékkal is, amely az éjszakai órákban megfagyhat, így a hegyekbe indulóknak fel kell készülni arra, hogy akár már téli körülményekkel is találkozhatnak.

Ezért mindenkinek javasoljuk, hogy vigyen magával sapkát, kesztyűt, és az ásványvizet lassan fel lehet cserélni a teás termosszal” – javasolja Janiga azzal, hogy a turisták készüljenek fel arra, hogy a nappalok egyre rövidebbek, ezért a hosszabb túrákra már korábban el kell indulni.
„A kora reggeli órákban a terep ilyenkor már csúszós lehet, napközben azonban kellemesek a feltételek, a hajnali lefagyás gyorsan elolvadhat, emiatt fokozottan ajánlott a túrabot használata, amely biztosítja a stabil haladást az ilyen terepen” – tette hozzá. A hegyekben történő túrázás feltételi még mindig igen kedvezőek, az időjárás szeptemberben már stabilabb, mint júliusban és augusztusban. „Ilyentájt már jóval kisebb a kockázata a délutáni zivataroknak, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet borult idő” – magyarázza az igazgató. A levegő a hegyekben ilyenkor már kissé hidegebb, ennek köszönhetően a láthatóság sokkal jobb, mint a forró nyári napokon.
„A nyári hónapokban meglehetősen magas volt a látogatók száma, így a balesetek száma is valamivel több volt, mint egy évvel korábban, de szerencsére nem történt tragikus, vagy nagyon súlyos baleset. A legtöbb balesetben csak könnyebb sérüléseket szereztek az érintettek” – tette hozzá Janiga. Szavai szerint ez annak a ténynek is köszönhető, hogy a nyár az időjárást illetően nagyon stabil volt, a meteorológusok időben jelezték a várható viharokat, amelyekre a turisták így kellő időben fel tudtak készülni. „A legtöbb balesetben az alsó végtagok sérültek meg, és azt tapasztaltuk, hogy megnőtt a kerékpározás közben bekövetkezett balesetek száma, főleg a Csendes-völgyben, a Kapor-völgyben, valamint a síközpontokban megnövekedett számú kerékpáros turistának köszönhetően. Ezen a nyáron a hegyimentőknek szerencsére kevés hegymászóbalesetnél kellet beavatkozniuk” – fejezte be mondandóját Janiga.

Forrás: http://www.topky.sk; Fotó: penzionmax.com
Hirdetés
Hirdetés