Orkánerejű szél, hármas lavinaveszély Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/01/30
Hirdetés

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) ma reggel másodfokú riasztást adott ki Szlovákia északi kerületeire. Az előrejelzések szerint a Tátra gerincein a szél sebessége elérheti a 26 és 36 m/s közötti erősséget, ami 100-130 km/órás széllökéseknek felel meg. Ez a nemzetközileg használt Beaufort-skála szerint orkánszerű viharnak, orkánnak minősíthető, amely akár nagy viharkárokat is képes okozni. A másodfokú riasztás január 30-án este 18:00-tól csütörtökön, 31-én 12:00-ig van érvényben.

„A széllökések becsült sebessége az évnek ebben a részében átlagon felülinek mondható, és annak valószínűsége, hogy ezek károkat okoznak, igen magas” – áll az SHMÚ közleményében.
Az erős szél, a csapadék és a felmelegedés miatt ma reggel Szlovákia valamennyi hegységében hármas fokozatúra emelték a lavinaveszélyt. Ma reggel a Tátrában havazott, erős északnyugati szél fújt, melynek sebessége a Tátrában elérte a 75 km/órát. A levegő hőmérséklete -6 és +2 °C között mozgott. Az elmúlt 24 órában kb. 15 cm. friss hó hullott. A hótakaró nagyon egyenlőtlenül oszlik meg, főleg a gerinceken vannak a szél által összefújt rétegek. A vályúkban sok helyen előfordulhatnak kevésbé stabil rétegek. A hótakaró főleg az északi, északkeleti és keleti meredek lejtőkön mérsékelten stabil. Ilyen körülmények között már kisebb terhelés hatására is lavinák indulhatnak el. A meredek lejtőkön helyenként kisebb és közepes méretű spontán lavinák is elindulhatnak, nagyobb spontán lavina azonban nem valószínű. Az alpesi területen történő mozgás ilyen körülmények között megfelelő felkészültséget, a helyi lavinaveszély mértékének magállapításában történő gyakorlatot igényel.
Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: Benus Tibor – Gyömbér
Hirdetés
Hirdetés