Havazott a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/20
Hirdetés

A naptár szerint még nyár van, a Kárpát-medencét elérő hidegfront azonban meghozta az első havazást a Magas- és az Alacsony-Tátrában. Bár hivatalosan csak szeptember 22-én, szombaton ér véget a nyár, ma reggel több helyen téli kép fogadta a látogatókat. Amíg a Magas-Tátra településein úgy ömlött az eső, mintha kannából öntenék, addig a magasabban fekvő menedékházak, mint pl. az 1840 m magasan fekvő Szoliszkó menedékház előtt ma reggel már havat kellett söpörni. A Lomnici-csúcson ma reggel -6 °C-t mértek.

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) figyelmezteti a turistákat, hogy a hegyi ösvényeken megváltoztak a túrázás feltételei. Az 1500 méter feletti turistautakon az eső és a hó miatt az ösvények nedvesek, csúszósak lehetnek. Az éjszakai órákban a felszínen vékony jégréteg képződhet, ami tovább nehezíti a túrázást. 1600 méter tengerszint feletti magasság felett összefüggő hótakaró alakult ki, amelynek vastagsága helyenként eléri a 7 cm-t. Figyelmeztetik a turistákat, hogy csak megfelelő téli felszereléssel induljanak a hegyekbe.

Természetesen a Tátra lengyel oldalára is jutott a havazásból. Itt több – a Gáspár-csúcson 14 cm, a Gąsienica-tisztáson 18 cm – hó hullott, mint a déli oldalon. Reggel nyolckor a Lengyel-Öt-tó völgyében -1 °C volt a hőmérséklet, a csúcsokon -3 °C körüli értéket mértek. Az előrejelzések szerint a havazás ma éjjel megszűnik, pénteken már ismét napsütés várható a Lengyel-Tátrában.
Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) szintén figyelmeztetést adott ki a Lengyel-Tátrára vonatkozóan. Ebben felhívják a turisták figyelmét, hogy 1100 méter tengerszint feletti magasság felett csúszós, havas utakra kell számítani. Amíg nem lesz jelentős javulás az időjárásban, addig nem tanácsolják a csúcsokra vezető túrákat. Figyelmeztetnek, hogy a meredek lejtőkön és a füves talajon a frissen hullott hó könnyen megcsúszhat. Ilyen időben csakis megfelelő meleg ruházatban, meleg innivalóval induljunk túrázni. Számolni kell azzal, hogy az éjszakai fagyok következtében a turistautak árnyékos részein vékony jégréteg képződhet, amelyet ha betakar egy vékony hóréteg, akár halálos is lehet.
Hirdetés
Hirdetés