125 évvel ezelőtt született Wachter Jenő Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/30
Hirdetés

125 évvel ezelőtt, 1887. július 1-én született Wachter Jenő (1887-1907) hegymászó, bölcsészhallgató, aki tehetséges hegymászóként a legnehezebb he­lyeket is vezető nélkül járta be. Rövid élete ellenére is a Magas-Tátra legjelentősebb személyisé­gei között kell megemlíteni, bár a Tátrában csak két szezonban, 1906-ban és 1907-ben mászott.

Egy ígé­retes, de már addig is eredményes hegymászókarrier kezdetén, 1907. augusztus 8-án a Simon-toronyról ereszkedve a kötélgyűrű szakadása miatt zuhant le és veszítette életét. A kötélgyűrűt Klemensiewiczék hagyták ott három nappal azelőtt (1907. augusztus 5-én), amikor elsőként ereszkedtek le a ny. gerincen, és erre a tényre (hogy a gyűrű ott van) fel is hívták a Majláth-menedékházban a figyelmüket. Utóbb kiderült – mivel a kötélgyűrűt magukkal hozták, ami az 1931-es Országos Turista Kiállításon a kiállított tárgyak között szerepelt is –, hogy a minősége meglehetősen silány volt (ez Horn K. Lajos publikált megállapítása volt). Ott akkor közösen a lengyelekkel megfelelőnek ítélték a leereszkedéshez, és közös elhatározásból fűzték át ezen Król kötelét az ereszkedéshez. Wachter Jenő ötödikként ereszkedett, a leírások alapján a súlya és az ereszkedésének egyéni iránya, valamint módja következtében szakadt el a kötélgyűrű (persze ez nem mentesíti a lengyelek silány gyűrűjét), és mivel saját kérésére nem volt felülről még egy kötéllel biztosítva, mint a többiek, ezért le is zuhant a szakadáskor. Holtestét 1907. augusztus 9-én szállították le Batizfalvára, majd a következő napon Pécsre, ahol 12-én temették el a városi temetőben a családi sírboltba. A magyar turista és hegymászó társadalomban Wachter Jenő halála éles polémiát váltott ki a hegymászás módjáról, mikéntjéről. A vita az MTE Egyetemi Osztályának az MTE-ből való kiválásához és a BETE megalapításához vezetett.
Balesete után a BETE emléktáblát helyezett el a Békás-tavak egyik sziklafalán, a Tengerszem-csúcsra vezető turistaút mentén. A Jankovics Marcell lírai szövegével díszített emléktáblát később a Szimbolikus temetőbe helyeztek át, napjainkban is ott látható. Wachter emléke előtt tisztelegve a Magyar Turista Egyesület a háromormú Márta-csúcs tűhegyes középső ormát – amelyet halála előtt 3 nappal állandó társai, Horn Károly Lajos és Serényi Jenő társaságában ő mászott meg el­sőként – Janusz Chmielowski indítványára Wachter-toronynak nevezett el. E három neves hegymászót az általuk véghezvitt mászások iránti tiszteletből a magyar hegymászó-társadalom csak „Tátra-triász” néven ismeri.
Forrás: Tátrai túrák, http://www.fsz.bme.hu, Fotó: Kunos Gábor archívum
Hirdetés
Hirdetés