Nem enged a tél: 40 cm hó a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/17
Hirdetés

Úgy tűnik, a Tátrában nem enged a tél. Szerdáról csütörtökre virradó éjjel a Tátra magasabban fekvő részein egész éjjel hullott a hó, a magasabban fekvő részeken 40 cm friss fehér hó borítja a tájat. Csütörtökön reggel Zakopanéban ónos eső esett, a város magasabban fekvő részein pedig havazott. Reggel -5 °C volt a levegő hőmérséklete, a Lengyel-Öt-tó völgyében és a Gąsienica-völgyben a hóréteg vastagsága 30 cm.

A hegyekben kedvezőtlenek a túrázási lehetőségek, a TOPR másodfokúra emelte a lavinaveszély mértékét. Csütörtökön reggel a Tátra fölött felhős volt az ég, ami azonban óráról órára tisztult. Pénteken már naposabb idő várható, és kicsit melegebb is lesz.
A téli időnek legkevésbé valószínűleg a Lengyel-Tátrát május-júniusban ellepő iskolai kirándulások résztvevői örülnek, akik tavaszi túra reményében, legtöbben tavaszi ruházatban érkeztek a Tátrába. A turistautakat szinte mindenütt friss, nedves hó borítja. Az északi lejtőkön, a vályúkban és az árnyékos hegyoldalakon még mindig nagyon nagy mennyiségű, a télről megmaradt, keményre fagyott, jeges hó található.
Hirdetés