Nem áprilisi tréfa – Támad a tél a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/04/01
Hirdetés

Poprád közelében már a tavasz kopogtat az ajtókon, de a Tátrában a tél még nem mondta ki az utolsó szót. A Tátrában lakók és az ott pihenők pénteken ismét fehér tájra ébredtek. Az éjszaka folyamán mintegy 10 cm friss hó hullott, és a havazás napközben is folytatódott. Ezúttal nem tévedett az időjárás előrejelzés, a csapadék hó formájában érkezett. Örömmel fogadták ezt a hírt mindazok, akik a Húsvétot síeléssel szeretnék eltölteni a Tátrában.

 „Az, hogy március végén havazik a Tátrában, egyáltalán nem szokatlan. Szokatlan volt viszont az elmúlt hetek napsütéses, meleg időjárása” – mondta el a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársa. „A hóesés áprilisban teljesen természetes errefelé. Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy egyre élesebb az átállás a nyári időjárásról a télire, és fordítva” – tette hozzá.
Az újabb havazás egy hőmérsékleti melegrekordokat döntögető nap után érkezett a Tátrába. Március 28-án, szerdán Szlovákiában több helyen (pl. Pozsonyban) 30 éves melegrekord dőlt meg, majd csütörtökről péntekre virradóra Árvában és a Szepességben a közép- és magashegységekben hóesésre ébredtek az emberek. „Felsőerdőfalván 12, Javorinán 13 cm friss hó lepte be a tájat. Csorbatón 18, a Lomnici-csúcson 22, míg a Kő-pataki-tónál 30 cm új hó hullott” mondta el az SHMÚ szóvivője. Hozzátette, hogy az idei március Szlovákiában a legmelegebbek közé tartozik a rendszeres meteorológiai mérések megkezdése, azaz 1871 óta.
A hegység északi és déli oldalán is 3. fokozatú lavinaveszély van érvényben. A Tátra lengyel oldalán tegnap 20 cm friss hó hullott. A Gáspár-csúcson a hó vastagsága ismét elérte a 2 métert, a Halastónál 175 cm-t mértek, a turistautak nehezen járhatóak. A hegységben nagyon erős szél fúj, ráadásul a felhők és a köd is korlátozzák a látótávolságot, a hegyimentők nem javasolják a menedékházaktól magasabban fekvő útvonalak használatát. Nem közlekedik sem a Gáspár-csúcsra vezető kabinos felvonó, sem az onnan lefelé vezető sípályákon üzemelő ülőszékes felvonók.
Vasárnap déli hír szerint Zakopanéban már 30 cm a frissen lehullott hó vastagsága, a város közlekedési útjai járhatóak, de latyakosak. A Gáspár-csúcson a hóréteg vastagsága elérte a 225 cm-t.
Hirdetés
Hirdetés