Viharveszély a Tátra mindkét oldalán Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/28
Hirdetés

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) honlapján megjelent rövid bejegyzésben felhívja a turisták figyelmét az elkövetkező napon várható rendkívül erős szélre. A tátrai gerinceken, különösen 2000 méter tengerszint feletti magasság felett ma estétől nagyon erős, viharos erejű szél várható, a széllökések átlagsebessége meghaladhatja a 90 km/órát. Egyes széllökések sebessége akár a 120 km/órát is elérheti.

A vihar, és ezzel együtt a riasztás várható időtartama 2012.02.28-án 21:00-tól 2012.02.29-én 18:00-ig terjed. A Hegyi Mentőszolgálat nem javasolja a viharnak kitett terepen történő mozgást, és arra kéri a látogatókat, fontolják meg az alacsonyabban fekvő célpontokra tervezett túrát is!

A Tátra lengyel oldalán ma éjszakára a várhatóan egész éjszakán át tartó erős havazásnak köszönhetően 15 cm friss havat jósolnak a meteorológusok. Havazni fog Zakopanéban is, ahol reggel a havazást havas eső válthatja fel. A csapadékot itt is erős szél kíséri, a hegyekben a széllökések sebessége elérheti a 100 km/órát. A hegyekben jelenleg nem kedvezőek a túrázási feltételek. A Tátra mindkét oldalán harmadik fokozatú lavinaveszély van érvényben.  Az éjszakai havazás után szerdán a túraútvonalak várhatóan friss hóval lesznek borítva. A Kasprowyn kedden reggel a hóréteg vastagsága 191 cm volt.
Hirdetés
Hirdetés