Viharos szél, fokozódó lavinaveszély Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/16
Hirdetés

Fotó: topky.sk
Szlovákia valamennyi alpesi hegységében hármas fokozatúra (ma, pénteken reggel a Liptói-Tátrában, a Kis- és Nagy-Fátrában már négyesre!) emelték a lavinaveszély mértékét. „Az új hó nem kötődik a szél és a nagy hideg hatására keményre fagyott korábbi hóréteghez, ezáltal a meredek lejtőkön már kisebb terhelés hatására is lavina indulhat el. Ilyen időben megnő a spontán elinduló nagyobb lavinák megindulásának a veszélye is” – magyarázta a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) Lavinamegelőzési Központjának munkatársa. Fontos feltétele tehát az alpesi terepen történő mozgásnak a hó stabilitásának helyi értékelése.

 Ma reggel a hegyekben mindenütt hullott a hó, felhős, főleg a völgyekben ködös idő volt, a levegő hőmérséklete -17 és -9 °C között mozgott. A Lomnici-csúcson ma reggel 8:00-kor 20 m/s erősségű szél fújt, a legerősebb széllökések sebessége elérte a 26 m/s-ot.  Az elmúlt 24 órában 10-30 cm-nyi friss porhó hullott. A tartós szél miatt továbbra is egyenlőtlenül oszlik el a frissen hullott hó, különösen a szélárnyékos helyeken halmozódhat fel veszélyes hómennyiség. Ezzel szemben a hegygerinceken a megfagyott felszínről több helyen szinte teljesen lefújta a havat az erős szél.
Az erős szél miatt ma a Magas-Tátrában több síközpontjában nem közlekedtek a felvonók. Tátralomnicon az összes felvonó leállt, Csorbatón a négy- és hatszemélyes ülőszékes felvonók nem közlekedtek, valamint ideiglenesen nem járt a tarajkai sikló sem.

A Lengyel-Tátrában már szerdán hármas fokozatúra emelték a lavinaveszélyt. A Gáspár-csúcson (Kasprowy Wierch) 170 cm a hóréteg vastagsága, a hőmérők a csúcson -17 °C-t mutatnak. A Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) tájékoztatása szerint jelenleg nem megfelelőek a hegyi túrázás feltételei. A hegyekben történő mozgás nagy téli tapasztalatot és megfelelő lavinaismereteket igényel. Aki ilyen körülmények között túrázni indul, alapvető felszerelésként legyen nála lavinadetektor, szonda és hólapát. Ezeken kívül szükség lehet hágóvasra, jégycsákányra vagy hótalpra is.
Hirdetés
Hirdetés